Se nyhedsbrevet i browser
 
Nyhedsbrev nr. 45, januar 2023
 
Januar 2024
 
 
Foto: Nani Chavez, Unsplash

Nye midler skal skabe en større sammenhæng i sundhed

Ny forskning med fokus på det nære sundhedsvæsen skal afdække de muligheder og udfordringer, der kan være i forbindelse med en mere decentraliseret tilgang til sundhedsvæsenet. Det er netop vigtigt, da sundhedsvæsenet står over for en markant transformation, der betyder, at flere patienter og borgere i fremtiden vil få tilbudt behandling tæt på eller i egen bopæl. Forskningschef, Camilla Palmhøj Nielsen, DEFCTUM, er sammen med adjunkt Iben Duvald, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet og Hospitalsenheden Midt co-lead på forskningsprogrammet, der løber over en treårig periode. Læs mere om forskningsprogrammet. 
 
 
Person går alene.

Nyt byggeri skaber bedre vilkår for rehabiliteringen af borgere med hjerneskade

- Evalueringen viser, at borgerne har bedre mulighed for at øge mængden af deres træning. Det skyldes, at træningsfaciliteterne er let tilgængelige i de nye rammer og giver bedre mulighed for en varieret træning. Sådan siger evaluator Lise Marie Witt Udsen om byggeriet af Neurorehabilitering Midt, der er en del af Specialområde Hjerneskade og belliggende i Hammel. Her er rehabiliteringen tænkt ind i de fysiske rammer gennem naturlige inden- og udendørs trænings­faciliteter med mulighed for regulering af sansestimuli. Læs mere om byggeriet og tankerne bag.
 
 
Datamanager, Kristian Kyhl Jensen, DEFACTUM og Seniorkonsulent, Hanne Søndergaard, DEFACTUM. Foto: Søren Sander

Afprøvningsprojekt viser vejen for fremtidig tværsektoriel datadeling

Som en del af en række infrastrukturafprøvningsprojekter, ledet af MedCom, har DEFACTUM været med til at dele data på tværs af sektorer. DEFACTUM er systemsansvarlig for MoEva-platformen, og har i netop den forbindelse fået til opgave at integrere en delmængde af Vejle Kommunes indrapporterede data for hjerterehabilitering i den nationale IT infrastruktur. "Opgaven har været større end først antaget, men nu hvor vi er i mål, kan vi se tilbage på en spændende og lærerig proces". Sådan siger konsulent Kristian Kyhl, DEFACTUM om forløbet. Læs mere om tværsektoriel datadeling her.
Kvinde kravler over hegn. Foto:  Michael Rosner-Hyman, Unsplash

Nyt forskningsprojekt skal skabe mere lighed i sundhed

6,2 millioner kroner fra Region Midtjyllands forskningspulje skal være med til at mindske uligheden inden for sundhedsvæsenet. Det skal ske via forskningsprogrammet "Øget social lighed i sundhed gennem socialt differentierede og tværsektorielle indsatser", der skal undersøge hvor i systemet, der er væsentlige barrierer for, at borgerne og patienterne får fuldt udbytte af sundhedsvæsenets tilbud. Thomas Maribo, Forskningsleder, DEFACTUM står i spidsen for forskningsprogrammet. Læs mere om tankerne bag forskningsprogrammet.