Klik og se nyhedsbrevet i din browser, så får du billederne med!
 
Nyheder fra PsykInfo Midt // Marts 2024
 
Kære læser,
Påsken står for døren, og her får I forårets første nyhedsmail. Denne gang med fokus på Børne- og Ungdomspsykiatrien. Vi har blandt andet været med et par af vores EN AF OS-ambassadører ude at gå 15 Skridt på et sengeafsnit for unge i Psykiatriens afdeling i Gødstrup. Og du kan blive klogere på, hvad konceptet går ud på.

I denne udgave kan du læse om:
- Animationsvideo til børn med ADD/ADHD
- Viden om ADHD hos børn og unge
- Hvordan fungerer det psykiatriske system, når dit barn er i udredning eller behandling i børne- og ungdomspsykiatrien?
- Temaaftener i april 
- EN AF OS-ambassadører gik '15 Skridt' på sengeafsnit for unge i Gødstrup
- Nyheder fra vores sociale medier
 
 
 

Ny animation kan skabe håb hos børn

- Det er vigtigt, at vi skaber et håb i stedet for en lukket dør. At børnene kan identificere sig med det, der bliver sagt og ikke føler, at de står alene med deres udfordringer.
 
Sådan formulerer distriktspædagog og specialinstruktør Henrik Gydesen et af hovedformålene med en ny animationsvideo om ADD/ADHD, der er særligt rettet mod børn i skolealderen.
 
I arbejdet har der været et skarpt fokus på ikke kun at informere men også at skabe rum for identifikation og forståelse hos børnene.  
 
Undervejs er flere børn blevet inddraget i processen, og deres feedback har givet anledning til flere justeringer i videoen.
 
 
 
 
 
 
 

Viden om ADHD

Vil du have mere viden om ADHD hos børn og unge? På vores hjemmeside finder du en masse samlet materiale om diagnosen. Du kan blandt andet læse om:
  • ADHD hos børn og unge - læs om hvad ADHD og ADD er og hvilke symptomer, der typisk præge barnet.
  • Undersøgelse - du kan blive undersøgt for ADHD i børne- og ungdomspsykiatrien.
  • Behandling - hvor og hvordan behandles ADHD, og hvilke støttemuligheder er der?
  • Livet med ADHD - se flere film og podcasts, få viden og gode råd.
  • Foreninger og støtte: se de forskellige tilbud.
  • Hjælp og gode råd: til dig, der er pårørende til et barn med ADHD.
Læs mere om ADHD hos børn og unge
 
 
 
På vores hjemmeside kan du også finde en masse information om ADHD hos voksne. 
Læs patientvejledninger om ADHD hos voksne
 
 
 

Socialrådgiverens bedste råd: sådan finder du vej i systemet

 
Når et barn kommer i kontakt med børne- og ungdomspsykiatrien, kan man som forælder, eller anden pårørende, stå tilbage med en række spørgsmål.
 
Hvad gør man ift. skolen? Kan man søge økonomisk tilskud, hvis man er nødt til at gå på orlov fra sit job? Hvordan passer man på søskende? Og hvordan søger man støtte hos kommunen? - det er blot nogle af de spørgsmål, du kan få svar på til en temaaften på Dokk1 i Aarhus mandag 22. april!  
 
Her vil socialrådgiverne Mette Thomasen og Anne Printz, begge fra børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Skejby, give gode råd til, hvordan man finder vej i systemet og passer godt på sig selv og sin familie.  
 
Til temaaftenen kan du også møde Mia og Johanne, der begge er mødre til børn med psykiatriske diagnoser, og som vil fortælle deres personlige historier.
 
 
- Vær ærlig i mødet med jeres sagbehandler. 
 
Sådan lyder Mias bedste råd til dig, der også er forælder til et barn med en psykiatrisk diagnose.
 
- Det gør aldrig noget godt at forsøge at "sige det rigtige" for at få den hjælp, man gerne vil have. Det ender med at give bagslag, da sagsbehandleren kommer til at mangle nogle informationer, fortæller Mia Lykke Hvid, der er ambassadør i EN AF OS. 
Book billet til temaaften 'Når et barn kommer ind i psykiatrien'
 
 
 
Book din billet her
 
 
 

Mere hjemlige sengeafsnit - skridt for skridt

I midten af marts besøgte de to EN AF OS-ambassadører og tidligere patienter Sofie og Regitze et sengeafsnit for unge i Psykiatriens afdeling i Gødstrup for at gå 15 Skridt.

15 Skridt er navnet på en aktivitet, hvor tidligere patienter går en runde på et sengeafsnit sammen med personale og kommer med forslag. Denne gang handlede det om at komme med forslag til, hvordan vi kan gøre vores omgivelser hjemlige og behagelige for de indlagte patienter.

- Jeg bruger det meste af sådan et besøg på at mærke stemningen på et afsnit. Er der ro? Kan jeg mærke, at personalet har travlt? Og så trækker jeg på erfaringen fra mine egne indlæggelser, siger Sofie.

Under turen blev Sofie imponeret over, hvordan personalet på unge-afsnittet i Gødstrup generelt arbejder med at få patienterne og deres familier til at føle sig hjemme.

- En lille ting som at der er et udvalg af spil, som man som familie kan samles om, gør det jo nemmere at være på besøg som forældre og søskende, siger hun.

De to ambassadører foreslog afsnittet at gøre noget af deres information lidt mindre formel:

- En lamineret husorden med et regions-logo bliver hurtigt meget officielt. Her kan man måske inddrage de unge patienter i at lave en lidt mere hyggelig udgave, siger hun.

Tak til Regitze og Sofie for at tage sig tid til at besøge os og hjælpe os med at gøre en svær tid lidt nemmere for vores unge patienter i Gødstrup.

 
 
 
Nyheder fra vores sociale medier

KAN LYKKE FÅS PÅ RECEPT?

 
Henriette er frivillig EN AF OS-ambassadør
 
EN AF OS-ambassadørerne Anne-Sofie Fogsgaard og Henriette Højhus har begge taget antidepressiv medicin som behandling for depression, og de fortæller om deres erfaringer. Læs artiklen på Psykiatriens hjemmeside.
 
Se opslaget
 

HELENDE HARMONIER

 
Henriette er frivillig EN AF OS-ambassadør
 
Der summede lyde ud af Multisalen i AUH Psykiatrien, da indlagte patienter var inviteret til fællessang og musikterapi. Musikterapi er behandling, der hjælper patienterne til f.eks. at kommunikere.
 
Se opslaget
 
  Link til Facebook-side   Link til Instagram-profil   Link til LinkedIn-side   Link til YouTube-profil  
 
 
 
 Send til en ven
 
Send mailen videre til én, der kunne have glæde af den
Region Midtjyllands psykiatriske
informationscenter