👀 Seneste nyt om behandling, forskning og samarbejde
Se nyhedsbrevet i browser

Steno Diabetes Center Aarhus

Oktober 2024
Afprøves nu i stor skala: IT-løsningen SAMBLIK-diabetes skaber sammenhæng i diabetesbehandling

Afprøves nu i stor skala: SAMBLIK skaber sammenhæng i diabetesbehandling

Ét klik.

Det er, hvad det kræver at få adgang til de samme oplysninger om patientens behandlingshistorik og sygdomsforløb. Uanset om du arbejder på hospitalet, i almen praksis eller i kommunen. 

I september blev it-løsningen SAMBLIK-diabetes officielt lanceret ved Åbylægerne i Grenå og diabetesambulatoriet på Regionshospitalet Randers.

Det markerer starten på en stor afprøvning af en innovativ it-løsning, som samler og viser helbredsdata på tværs af sektorer og skaber et samlet overblik over behandlingsforløb for personer med type 2-diabetes.

"Det er et vigtigt skridt i retningen mod en mere sammenhængende behandling for personer med type 2-diabetes," siger Annelli Sandbæk, enhedschef hos Steno Diabetes Center Aarhus.

Storskalaafprøvningen af SAMBLIK-diabetes gennemføres i fire sundhedsklynger i samarbejde med Steno Diabetes Centrene i Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Hovedstaden.

SAMBLIK-diabetes: Fra pilotprojekt til lancering og storskala-afprøvning
Videomøder mellem hospital og almen praksis bidrager til bedre behandling af type 2-diabetes

Videomøder mellem hospital og almen praksis bidrager til bedre behandling af type 2-diabetes

Hvis praktiserende læger deltager i videomøder med en speciallæge i diabetes, bliver viden om type 2-diabetes delt mere effektivt og behandlingen forbedres. Det viser et pilotprojekt fra Steno Diabetes Center Aarhus. I 2025 skal tilbuddet udvides til flere praktiserende læger.

Se resultaterne fra pilottesten her
Livstilsændringer på recept: Kan vi helt fjerne type 2-diabetes?

Livstilsændringer på recept: Kan vi helt fjerne type 2-diabetes?

Stort nationalt forskningsprojekt skal undersøge, om type 2-diabetes kan gå væk alene ved hjælp af vægttab og skræddersyede kost- og motionsændringer. Projektet er det hidtil største af sin slags i Danmark og støttes med lidt over 100 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden.
Læs nyheden her
Blåbær og havre kan være en del af fremtidens bæredygtige behandling af type 2-diabetes

Blåbær og havre kan være en del af fremtidens bæredygtige behandling af type 2-diabetes

Nyt forskningsprojekt ved Steno Diabetes Center Aarhus skal undersøge effekten af blåbær og havreindtag på kolesteroltal, betændelsestilstande og fysisk formåen hos personer med type 2-diabetes. Projektet er støttet med 7,6 millioner kroner af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
Læs mere her
Se indslag i TV2 Østjylland her
Steno Diabetes Centrene sammen om at udvikle nye strategier for at forebygge type 2-diabetes

Nyt projekt skal udvikle fremtidens forebyggelse af diabetes

Steno Diabetes Centrene i Danmark, Grønland og Færøerne har fået 25 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til et nyt projekt, der skal forhindre type 2-diabetes. Projektet hedder DP-Next og skal udvikle helt nye måder at forebygge sygdommen på.

Læs om projektet her
Niels Jessen hædres for banebrydende diabetesforskning

Niels Jessen hædres for banebrydende diabetesforskning

Vores forskningschef Niels Jessen har modtaget Bagger-Sørensen Prisen 2024 på én million kroner for sin forskning i type 2-diabetes. Forskning, der har ændret forståelsen af sygdommens kompleksitet og introduceret nye behandlingsperspektiver.

Hør Niels Jessen fortælle om sin forskning her

Højdepunkter fra EASD 2024

Flere og flere interventioner ser lovende ud for at kunne hjælpe personer med diabetes, men hvordan virker de i praksis?

Forskere fra Steno Diabetes Center Aarhus var i midten af september i Madrid for at præsentere nye resultater inden for diabetesforskningen på Europas største diabeteskonference.

 - Specielt interaktionen mellem ernæring og sundhed synes jeg, vi kommer godt omkring med resultater fra virksomme stoffer i kaffe til ketogen diæt og hjernens gennemblødning, siger vores forskningschef Niels Jessen.

Se, hvilke studier og resultater vi præsenterede i år.

Ketogen diæt beskytter hjernen ved at øge blodgennemstrømningen

Ketogen diæt beskytter hjernen ved at øge blodgennemstrømningen

- Hvis vi identificerer personer med milde kognitive forandringer tidligt i sygdomsforløbet, kan vi måske intervenere ved at omlægge kosten, så blodgennemstrømningen til hjernen bliver øget, og vi får bremset det kognitive forfald. Det er i hvert fald potentialet i denne opdagelse, siger postdoc Mads Svart til Dagens Medicin.

Læs artiklen i Dagens Medicin

Danske data bekræfter: Kobling mellem BMI og udvikling af psykiske sygdomme

DANSKE DATA BEKRÆFTER: Kobling mellem BMI og udvikling af psykiske sygdomme
- Ikke mange studier har kigget på hele paletten af psykiske sygdomme, som vi har gjort i det her studie. Nu har vi nogle tal for sammenhængen mellem BMI og risiko for udvikling af psykisk sygdom, og de tal kan vi bruge til at blive klogere på årsagen til den sammenhæng, siger læge Sigrid Gribsholt til Dagens Medicin.
Læs artiklen i Dagens Medicin

Tilmeld dig efterårets kurser og events

For patienter

 
 
Find flere tilbud til patienter

For fagfolk

 
 
 
 
 
 
Find flere tilbud til fagfolk