Se nyhedsbrevet i browser
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 36 - 2024  

HE Midt har fusioneret tre afdelinger

 
 
Tre nye, tværgående afdelinger trådte 1. september i kraft på HE Midt. De nye afdelinger får alle aktivitet på regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg og Skive.
 
Medicinsk Diagnostisk Center, Hjertesygdomme samt Røntgen og Skanning er navnene på de tre afdelinger, som 1. september blev en realitet i HE Midt.
 
Hjertesygdomme samler de hjertemedicinske aktiviteter i Viborg, Silkeborg og Skive i én afdeling, mens Røntgen og Skanning fremover vil danne rammen om de radiologiske aktiviteter i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive. Samtidig fusionerer Medicinsk Afdeling i Viborg og Diagnostisk Center i Silkeborg til Medicinsk Diagnostisk Center, der samler de medicinske sengeafsnit på RH Viborg.
 
- For borgerne i Silkeborg betyder det, at de fremover skal til Viborg i tilfælde af medicinsk eller hjertemedicinsk sygdom med behov for indlæggelse. Her opretter vi et nyt sengeafsnit, så vi fremover har tre medicinske sengeafsnit med i alt 68 sengepladser til patienter fra Skive, Silkeborg og Viborg Kommuner. På samme måde udvider vi vores Hjerteafsnit i Viborg til 29 hjertemedicinske sengepladser, fortæller lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen.
 
Både Medicinsk Diagnostisk Center, Hjertesygdomme og Røntgen og Skanning vil fremover have dagsaktivitet og klinikker på regionshospitalerne i både Viborg, Silkeborg og Skive. Samtidig fortsætter Center for Planlagt Kirurgi som stort kirurgisk center i Silkeborg med planlagte operationer og genoptræning af primært ortopædkirurgiske patienter. Centeret vil fra 1. september ændre sengeafsnittet fra at være åbent syv dage om ugen til kun fem dage om ugen.
Læs pressemeddelelse om fusionerne

Nyt sengeafsnit åbnet med snoreklip

 
 
Medicinsk Afsnit 3 åbnede søndag som planlagt på RH Viborg. I begyndelsen af næste år vil afsnittet have i alt 18 sengepladser.  
 
Den alkoholfri champagne boblede lystigt ved siden af kransekagen, da Medicinsk Afsnit 3 søndag formiddag blev åbnet med snoreklip og kollegiale klap, og i løbet af dagen blev alle 7 senge fyldt op med patienter fra Silkeborg og andre af RH Viborgs sengeafsnit.  
 
- Vores første dag gik rigtig godt. Det er dejligt at være i gang med den opgave, som vi har brugt de seneste måneder på at planlægge, og vi er stille og roligt i gang med at finde en ny, fælles hverdag på vores nye sengeafsnit, konstaterer oversygeplejerskerne Mathilde Forslund von Benzon og Lene Würtz.  
 
Det nye sengeafsnit er opstået i kølvandet på Region Midtjyllands Spar 2024 og beslutningen om at flytte de medicinske sengepladser fra RH Silkeborg til RH Viborg. Afsnittet får fokus på de ældre medicinske patienter og er i første omgang åbnet med syv sengepladser. 1. november udvider sengeafsnittet til 11 senge, og i begyndelsen af 2025 ventes afsnittet i fuld drift med 18 sengepladser (foto: Tone Mørch Thomsen).
Læs mere om det nye afsnit på intra

Ændringer på HE Midt pr 1. september

 
 

1. september blev en række organisatoriske ændringer gennemført i HE Midt som følge af Region Midtjyllands spareplan. 

Nye navne, nye klinikker, nye placeringer…

Der er nok at holde styr på, efter HE Midt 1. september har gennemført ændringerne.

Derfor er der på intra samlet et overblik over de organisatoriske ændringer og flytninger, som er trådt i kraft.

Få et samlet overblik på intra

Ny fællesvisitation for neurofysiologi i Region Midtjylland

 
 
Fra mandag den 2. september foregår al visitation til neurofysiologisk undersøgelse i hele Region Midtjylland i den nyoprettede Fællesvisitation for Neurofysiologi på Aarhus Universitetshospital.
 
Fællesvisitationen er opstået ud fra et tæt samarbejde mellem de tre afdelingsledelser i Neurologi i henholdsvis HE Midt, på Aarhus Universitetshospital og RH Gødstrup.  
 
I den nye Fællesvisitation for Neurofysiologi håndteres patientens henvisning, og der bookes efterfølgende tid til den rette undersøgelse afhængig af symptomer og sygdomshistorik. Eksempler på neurofysiologiske sygdomme, som visitationen retter sig mod, er epilepsi, karpaltunnelsyndrom og andre neuromuskulære sygdomme.
 
På billedet ses fra venstre chefsygeplejerske Louise Lindenmayer fra HE Midt sammen med overbioanalytiker og administrativ leder af fællesvisitationen Anne Dorthe Møller fra Aarhus Universitetshospital, der i projektet med dannelse af Fællesvisitation for Neurofysiologi har været henholdsvis formand for styregruppen og projektleder (foto: Tonny Foghmar).
Læs mere om fællesvisitationen på hjemmesiden

Hjælp til de digitalt udfordrede i fremtidens sundhedsvæsen

 
 
Forskningsprojekt fra RH Silkeborg viser, at 3 ud af 10 borgere oplever større digitale udfordringer i deres møde med sundhedsvæsenet. Det er vigtigt at være opmærksom på og gøre noget ved, så alle uanset digitale kompetencer har lige adgang til sundhed.  
 
Der bliver digitaliseret mere og mere i sundhedsvæsenet, og derfor er det ifølge antropolog og forsker Ronja Rosenberg Grøn nødvendigt at finde ud af, hvem den øgede digitalisering ikke er til gavn for.  
 
Hun er tilknyttet Center for Planlagt Kirurgi på RH Silkeborg og er ansvarlig for forskningsprojektet: ”Hvordan kan Region Midtjylland imødekomme digitalt udfordrede borgeres behov?”  
 
- Her i landet har vi en ambition om lige adgang til sundhed, og hvis man ikke har tilstrækkelig med digitale kompetencer, så kan det udfordre din adgang til sundhed, siger Ronja Rosenberg Grøn og fortæller om konklusionerne i forskningsprojektet.  
 
- Næsten 30 procent af dem, som jeg har interviewet, gav udtryk for større digitale udfordringer. Det er udfordringer, som koster tid, energi og kan føre til frustrationer og bekymringer, siger Ronja Rosenberg Grøn.
Læs mere om projektet på hjemmesiden

Husk at deltage i TULE/APV

 
 
To tredjedele af medarbejderne på HE Midt har allerede bidraget, men du kan stadig nå at give din holdning til kende i årets evaluering af trivsel, ledelse og arbejdsmiljø i HE Midt. TULE/AP er åben for besvarelser frem til 15. september.  
 
- Vi vil rigtig gerne have så mange medarbejdere som muligt til at deltage i de to undersøgelser. En høj svarprocent er nemlig helt afgørende for, at vi kan få det bedst mulige indblik i vores fælles arbejdsmiljø – både overordnet på HE Midt og i de enkelte afdelinger og centre. Derfor håber jeg meget, at endnu flere vil gøre brug af muligheden for at deltage i både TULE og APV, siger arbejdsmiljøkonsulent Laila Baadsgaard.
Læs mere om TULE/APV på intra

Klinisk sygeplejespecialist valgt til Sygeplejeetisk Råd

 
 
Inge Trelborg Møller får de næste fire år en plads i Sygeplejeetisk Råd, hvor hun skal bidrage til at synliggøre det sygeplejeetiske perspektiv i samfundsdebatten.  
 
Klinisk sygeplejespecialist på RH Viborg, Inge Trelborg Møller, er blevet valgt til Sygeplejeetisk Råd. Det skete på kongressen i Dansk Sygeplejeråd i maj 2024. Hun er valgt for en fireårig periode.  
 
- Jeg har altid været optaget af det, der udfolder sig i mødet med patienten og dermed også de etiske perspektiver i sygeplejen.  
 
- Derfor er det spændende at bidrage til, at det sygeplejeetiske perspektiv bliver synligt i de aktuelle samfundsmæssige dagsordener, der har betydning for sundhedsvæsenet, siger Inge Trelborg Møller og nævner som eksempel spørgsmålet om aktiv dødshjælp eller organdonation.
Læs mere om udnævnelsen på intra

Regionsråd vedtager budget for 2025

 
 
Et samlet regionsråd har indgået forlig om budget 2025, der sætter fart på behandling tættere på hjemmet og prioriterer midler til en fremtid med flere ældre.
 
I regionens pressemeddelelse om den netop indgåede budgetaftale fremhæves desuden, at budgetaftalen cementerer regionsrådets ”ambitioner for RH Silkeborg som en vigtig del af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland med fokus på hurtige udredningsforløb i Medicinsk Diagnostisk Center og hurtig udredning og behandling af patienter i Center for Planlagt Kirurgi. Der afsættes 5 millioner kroner til styrkelse af kapaciteten i Center for Planlagt Kirurgi. Derudover skal der med udgangspunkt i det allerede afsatte beløb på 78 millioner krroner i anlægsmidler til RH Silkeborg udarbejdes en revideret helhedsplan for hospitalet i løbet af efteråret 2024 (foto: Region Midtjylland).
 
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Christian Hald og Rikke Dueholm
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen