Se nyhedsbrevet i browser
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 32 - 2024  

Vælg Klogt-blodprøveprojekt ruller ud i hele HE Midt

 
 

HE Midt er i juli gået i gang med et unikt og innovativt blodprøveprojekt, der bliver rullet ud i afdelinger og centre i løbet af sommeren og efteråret. Formålet med projektet er, at vi sammen undgår at bestille unødvendige blodprøver.  

Vælg Klogt, som er et partnerskab mellem Danske Patienter og De Lægevidenskabelige Selskaber, vurderer, at gennemsnitligt 20 procent af laboratorieanalyser i dag ikke giver værdi for patienten. Blodprøveprojektet i HE Midt handler om, at afdelinger og centre med udgangspunkt i data skal arbejde med deres eget forbrug af blodprøver med henblik på at undgå unødvendige analyser.  

- Det handler ikke om, at man ikke må bestille blodprøver. Det handler derimod om i fællesskab at blive bedre til at få taget de rigtige blodprøver, siger cheflæge Sidsel Rødgaard-Hansen fra Blodprøver og Biokemi og fortsætter:  

- Vi vil gerne ændre adfærden, så der altid bliver taget aktivt stilling til, om det er det rigtige at bestille en blodprøve eller ej. Det er en kulturædring, og det kræver, at vi alle reflekterer en ekstra gang over, hvornår en blodprøve er nødvendig og ikke. På den måde kan vi bruge vores ressourcer på det, der giver værdi – og ikke det, der i værste fald kan være skadeligt og give unødvendige bekymringer hos patienter og pårørende.

Læs mere på intra

Neurofysiologiske friklinikker er åbnet på AUH og RH Viborg

 
 

I juli åbnede to nye neurofysiologiske friklinikker, som skal sikre midtjyder hurtig adgang til undersøgelse og behandling for sygdomme i hjerne, rygmarv, nerver eller muskler.

Eksempler på neurofysiologiske sygdomme, som klinikken retter sig mod, er epilepsi, karpaltunnelsyndrom og andre neuromuskulære sygdomme.  

Åbningen blev markeret med flag og kagemand til medarbejdere i begge klinikker.  

Der bliver to friklinikker, som tilbyder undersøgelser og behandlinger på RH Viborg og Aarhus Universitetshospital. Med friklinikkerne vil vi kunne tilbyde flere borgere rettidig behandling.

Læs mere om åbning af friklinikkerne

Systematisk vurdering ældre patienters skrøbelighed

 
 

I Akutafdelingen på RH Viborg bliver det hverdag systematisk at skulle vurdere skrøbeligheden hos patienter, der er 80 år eller ældre. Den såkaldte skrøbelighedsscore skal medvirke til at sikre gode patientforløb på tværs af hospitalsafdelinger og sektorer.  

Skrøbelighed har længe været et kendt begreb på hospitalerne, men aldrig tidligere har en systematisk og ensrettet vurdering af ældre patienters skrøbelighed fundet sted i det danske sundhedsvæsen. Det skal ændres med indførelsen af Dansk Kvalitetsdatabase for Ældre med Skrøbelighed (DANFRAIL).  

Ambitionen er at indføre én specifik metode til at vurdere patienternes skrøbelighed, så der opstår et fælles sprog på tværs af faggrupper, afdelinger, hospitaler, regioner og sektorer.  

- Selv om vi har ældremedicin som speciale, så foregår stillingtagen til udredning og behandling af skrøbelige ældre patienter fra 80 år mange andre steder end hos geriatrien, siger Lotte Sejr Kirring, som er ledende overlæge i intern medicin og geriatri i HE Midt.

Læs mere på hjemmesiden

Britta har holdt hospitalernes gryder i kog i 40 år

 
 
Teamleder Britta Bach Hansen blev inden ferien fejret med Kongens Fortjenstmedalje for 40 års tro tjeneste i det offentlige. Medaljen blev overrakt sammen med medfølgende ros og skulderklap fra chef og kolleger i HE Midts hospitalskøkken.  
 
Britta begyndte i HE Midts køkken som blot 19-årig og har siden været køkkenassistent, økonomaelev, økonoma og elevansvarlig, inden hun blev ansat i sin nuværende stilling som teamleder.
Læs hele navnenyheden på intra

Søg midler til innovative projekter

 
 
Frem til 1. september kan forskere og klinikere ansøge om 1.000.000 kroner til innovative sundhedsprojekter.
 
BETA.HEALTH er åben for ansøgninger fra forskere og klinikere baseret på danske hospitaler, præhospitaler og psykiatrien, der arbejder på en sundhedsinnovativ løsning.
 
Legatet består af en bevilling på enten 500.000 eller 1.000.000 kr. samt et seks måneders acceleratorforløb.
Læs mere på intra

Ph.d-forsvar om senfølger efter hjernerystelse

 
 

Peter Preben Eggertsen skal den 19. august på Hammel Neurocenter forsvare sin ph.d.-afhandling, som indeholder ny viden om senfølger efter hjernerystelse.  

Mandag den 19. august forsvarer læge og ph.d.-studerende Peter Preben Eggertsen sin ph.d.-afhandling, som giver nye indsigter i senfølger efter hjernerystelse. Forsvaret foregår klokken 14 på Hammel Neurocenter i mødelokale 3.  

Ph.d.-projektets resultater kan potentielt bruges til at forbedre den nuværende tilgang til behandling af senfølger efter hjernerystelse. Desuden kan projektet være med til at overbevise beslutningstagere om, at der er brug for et ensartet behandlingstilbud i Danmark.  

Projektet har allerede bidraget med ny viden, som er blevet publiceret i fire studier i internationale tidsskrifter. For eksempel har befolkningsundersøgelsen afsløret, at 1 ud af 20 danskere har været på hospitalet på grund af en hjernerystelse. 

- Det indikerer, at senfølger er et meget hyppigt problem, siger Peter Preben Eggertsen.

Læs mere på hjemmesiden

Kirurgi skal have ny cheflæge

Efter otte gode år i HE Midt, hvoraf de seneste to år har været som cheflæge i Kirurgi, har Uffe Schou Løve søgt nye udfordringer. Dem har han fået på Aarhus Universitetshospital (AUH), hvor han 1. august er tiltrådt jobbet som cheflæge på Mave- og Tarmkirurgi.  
 
Uffe Schou Løve har været glad for sin tid i Viborg og vil huske HE Midt for høj faglighed, engagerede medarbejdere og en fantastisk holdånd. 
 
- Kirurgi står et meget godt sted. Det gør også, at jeg med god samvittighed kan forlade afdelingen og søge en ny udfordring, siger Uffe Schou Løve.
Læs mere på intra

Kvindeklinikken på RH Viborg deles midlertidigt på to etager

Kvindeklinikken på RH Viborg bliver fra uge 33 i en periode på et år opdelt på etage 5 og etage 8. Det betyder, at Kvindeklinikken midlertidigt får et nyt navn, så det bliver nemt for patienterne at finde det rigtige sted hen, når den samme klinik kommer til at fordele sig på flere etager. Kvindeklinikken E5 oprettes på etage 5, mens Kvindeklinikken E8 får hjemme på etage 8. 

Flytningen sker i forbindelse med, at M3 rykker ind på etage 8 den 1. september.

Se flere detaljer på intra
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm,Christian Hald Christensen og Rikke Dueholm
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen