Se nyhedsbrevet i browser
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 24 - 2024  

Medarbejdere har skabt bedre tilbud til udsat patientgruppe

 
 

På Medicinsk Rygklinik i Silkeborg skaber det arbejdsglæde og stolthed at kunne hjælpe en gruppe rygpatienter, som hverken forstår eller taler dansk og derfor har behov for en tolk, når de bliver undersøgt på hospitalet.  

Rygsmerter er en udbredt folkesygdom, og for nogle patienter bliver smerterne kroniske.

På Medicinsk Rygklinik i Silkeborg bliver henviste patienter med rygproblemer undersøgt af en læge og en specialiseret fysioterapeut eller kiropraktor. Efter ét besøg i klinikken skal der gerne være planlagt et forløb, som kan hjælpe patienten til at få det bedre.  

I dag er der i klinikken en oplevelse af, at det umiddelbart er lykkedes at give rygpatienter med anden etnisk baggrund end dansk det samme udbytte af undersøgelse og behandling, som danske patienter får.  

Det er sket ved, at denne patientgruppe har fået et unikt tilbud kaldet ”Tolkesporet”. Et tilbud, som blandt andet omfatter videotolk, og at behandlerne i fællesskab bruger længere tid på den enkelte patient.   

Læs mere på hjemmesiden

HE Midt vil styrke den palliative indsats

 
 

Nyt Tværfagligt Palliativt Forum skal sætte fokus på arbejdet med lindrende behandling i HE Midts afdelinger og centre. Indsatsen skal sikre, at flere patienter får den rette og rettidige palliative indsats.  

Da det nye forum for nylig var samlet for første gang, blev deltagerne blandt andet enige om at benytte det såkaldte ”overraskelsesspørgsmål” som løftestang til at få fokus på lindrende behandling.

Spørgsmålet går i al sin enkelhed ud på, at man i forbindelse med sin kontakt med de enkelte patienter spørger sig selv: Vil det overraske mig, hvis denne patient dør af sin sygdom inden for de næste 6-12 måneder?  

- Hvis svaret på spørgsmålet er nej, så er der god grund til at overveje mulighederne for en palliativ indsats, så vi kan hjælpe patienten og de pårørende bedst muligt igennem den sidste tid, siger overlæge i Klinik for Lindrende Behandling Peter Haahr.  

Han er sammen med chefsygeplejerske Helle Skytte fra Kirurgi og Karkirurgi formand for ”Tværfagligt Palliativt Forum”.  

Læs mere om indsatsen på intranettet

Kommission indleder debat om fremtidens sundhedsvæsen

 
 
Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger bliver nu sendt i høring frem til den 6. august 2024 og kommer til at indgå i regeringens arbejde med en ny sundhedsreform, som efter planen skal præsenteres efter sommerferien.  
 
I Region Midtjylland holder regionsdirektør Jonas Dahl 17. juni infomøde om strukturkommissionens modeller og deres betydning for regionerne. Mødet bliver holdt i regionsrådssalen i Viborg klokken 12.30 med mulighed for virtuel deltagelse via koncernintra.  
Læs mere på koncernintra

Implementering af kliniske retningslinjer på rygområdet

 
 
Lænderygsmerter er på verdensplan den førende årsag til tab af funktionsevne og sygefravær og er dermed forbundet med en betydelig byrde for samfundet.
 
Flere fysioterapeuter og kiropraktorer i primærsektoren anvender de nationale kliniske retningslinjer på rygområdet, hvis de følger et program for implementering af retningslinjerne. Det viser nye forskningsresultater fra RH Silkeborg.
Læs mere på hjemmesiden

- Vi har været rigtig glade for at komme på besøg

 
 

Spændende samtaler, stort engagement og ny viden. Hospitalsledelsen er rigtig glad for udbyttet af den rundtur, som blev afsluttet på Hammel Neurocenter.  

Besøget på Hammel Neurocenter var det sidste af i alt fem stop på rundturen, som skulle markere, at HL med tilgangen af Brian Brøndum Møller er blevet fuldtallig.  

HL har nu besøgt sengeafsnit 14 i Lemvig Sundhedshus, Regionhospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Skive og Regionshospitalet Hammel Neurocenter.  

- Det er sammenlagt rigtig mange medarbejdere, som vi har fået lov til at snakke med på den her rundtur. Det har været uformelt med en fri dagsorden, og det har ført til mange forskellige samtaler, sagde hospitalsdirektør Brian Brøndum Møller.  

Læs mere på intranettet

Birgit får fortjenstmedalje efter 40 års ansættelse

 
 
I Ortopædkirurgisk Afsnit på RH Viborg overraskede de ansatte forleden sygeplejerske Birgit Rohde med overrækkelse af den kongelige fortjenstmedalje efter 40 års ansættelse.
 
Både ansatte og ledere i Ortopædkirurgi takkede Birgit Rohde for en dedikeret indsats gennem årene, hvor sygeplejens mange facetter har haft glæde af Birgit Rohdes opmærksomhed. (Privatfoto)
Læs mere på intranettet

HE Midt skal igen i år vaccinere borgere mod COVID-19

 
 
Til efteråret slår HE Midt atter dørene op til vaccinationscentre, der skal stå for at vaccinere inviterede borgerne mod COVID-19 i Viborg, Silkeborg og Skive Kommuner. Planlægningen er allerede begyndt.
 
Det bliver endnu en gang Jønne Engmark, der kommer til at stå i spidsen for vaccinationsindsatsen, og han har erfaring fra flere sæsoner at trække på.  
Læs mere på intranettet
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Dueholm og Christian Hald
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen