Se nyhedsbrevet i browser
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 20 - 2024  

Nyt røntgenrum og -udstyr er en ”Rolls-Royce” inden for radiologien

 
 
Røntgen og Skanning på RH Viborg har bygget om og lagt to rum sammen til et nyt stort røntgenrum, der er indrettet med den nyeste røntgenteknologi. Det giver et stort teknologiløft og flere fordele, der kommer både patienter og personale til gavn.  
 
Med det nye røntgenudstyr får patienterne cirka 30 procent lavere røntgendosis, og personalet får til gengæld bedre røntgenbilleder med flere detaljer. Det er en win-win-situation, som alle parter får glæde af. Samtidig giver det nye rum og udstyr også en bedre ergonomi for personalet, der betjener udstyret.  
 
Det nye røntgenudstyr har blandt andet en detektor med en høj følsomhed, og den har indbygget AI (kunstig intelligens). Udstyret kan derfor bearbejde billederne, så der træder rigtig mange detaljer frem på dem.  
 
- Det er fedt som beskrivende radiograf at få billeder af den kvalitet, som vores nye udstyr kan give os. Ved hjælp af AI kan udstyret for eksempel finde en tumor og en sammenklappet lunge og give os besked om, at vi skal være opmærksomme på det. Den indbyggede kunstige intelligens giver således nye muligheder for os, og som beskrivende radiograf kan man gøre arbejdet mere præcist med sådan noget udstyr, siger Rasmus Juul, der er specialeansvarlig, beskrivende radiograf og superbruger i det nye udstyr.
Læs mere på intra

Smart løsning skal sikre nyfødte og småbørn frie luftveje

 
 
Fostervand, gylp eller snot kan give nyfødte og småbørn problemer med at trække vejret. Nu er der blevet udviklet en bedre udgave af det vigtige redskab, olivenknoppen, som læger og sygeplejersker bruger til at sikre børn frie luftveje.  
 
Det var oversygeplejerske Marianne Eg og specialeansvarlig sygeplejerske Lene Hald Kristiansen fra Børn og Unge i Viborg, som gik videre med idéen om at benytte 3D-print til at skabe en fysisk udgave af en ny olivenknop.  
 
I samarbejde med Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi (TUCV), som er ejet af HE Midt og Viborg Kommune, lykkedes det at skabe to nye versioner af olivenknoppen, som nu kommer alle børneafdelinger i Region Midtjylland til gavn.  
 
”Projekt olivenknop” er indstillet til Region Midtjyllands ”Smartprisen”, som bliver uddelt senere på året.
Læs mere om olivenknoppen på hjemmesiden

Robotløsning øger patientsikkerhed og sparer store mængder arbejdstid

 
 
På RH Silkeborg får lægerne i Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme hjælp af en robotløsning, når de skal vurdere knoglemineral-scanninger. Det øger patientsikkerheden og frigør mange arbejdstimer.  
 
Det er sundheds-it-konsulent Kristine Bugge Hæstrup, som i tæt samarbejde med konstitueret ledende lægesekretær Mette Lindegaard Bak og afdelingslæge Siv Lajlev har udviklet den nye og smarte løsning i HE Midt.  
 
- Når jeg som læge vurderer en scanning, så er der nu noget, som jeg obligatorisk skal tage stilling til. Det vil alt andet lige give en bedre samt mere ensartet og struktureret dokumentation - og dermed også øget patientsikkerhed. Jeg er rigtig glad for robotten, siger afdelingslæge Siv Lajlev.
Læs mere om robotten på hjemmesiden

Flere senge lukker nu på RH Silkeborg

 
 
Der blev pr. 15. maj lukket yderligere to senge i Diagnostisk Center i Silkeborg, og den 1. juni bliver der lukket fire mere. Sengelukningerne sker som følge af de regionale besparelser, der blev vedtaget af regionsrådet før jul.
 
Onsdag den 15. maj åbnede der i stedet to senge i Hjertesygdomme på RH Viborg, mens der den 1. juni åbner fire senge på sengeafsnittene i den kommende nye afdeling Medicinsk Diagnostisk Center på RH Viborg. De fire senge bliver ligeligt fordelt på de medicinske sengeafsnit M1 og M2 i Viborg.
 
Efter den 1. juni vil der være 16 senge tilbage på sengeafsnittet i Silkeborg.

Medicinske klinikker flytter rundt

 
 
Efter pinse bliver der rykket rundt på de medicinske klinikker på RH Viborg. Det sker for at gøre klar til flytningen af de medicinske sengeafsnit fra RH Silkeborg på etage 12 og 13. Flytteplanen for de medicinske klinikker ser ud som følger:  
 
21. maj: Klinik for Infektionssygdomme flytter fra etage 13 til etage 11
 
22. maj: Klinik for Lindrende Behandling flytter fra etage 11 til etage 13
 
23. maj: Klinik for Mave-Tarmsygdomme flytter fra etage 12 til etage 11
 
Derudover rykkes der om på nogle af de medicinske klinikkers undersøgelsesrum for at få kabalen til at gå op.
Læs mere på intra

Ombygningen af Sterilcentralen nærmer sig sin afslutning

 
 
Den sidste store etape af Sterilcentralens ombygning er netop afsluttet, og det nye pakkerum er taget i brug. Det er det første store skridt mod afslutningen af den samlede ombygning.  
 
Sterilcentralen har gennemgået en totalombygning siden november 2021, og den har været i fuld drift under hele ombygningen. Medarbejderne skal i høj grad have æren for, at det er lykkedes.  
 
- Det er et kæmpe skulderklap til alle medarbejderne, at ombygningen er gået rigtig flot, og ingen på hospitalet har manglet sterile instrumenter til rette tid og sted undervejs. Samarbejdet mellem Sterilcentralen, Byggeri og Projekt, Teknisk Afsnit og rengøringen har været fantastisk, og det er medarbejdernes fortjeneste, at vi ikke har måttet aflyse en eneste operation på trods af de til tider svære arbejdsbetingelser i Sterilcentralen under ombygningen, siger oversygeplejerske Karina Vestergaard Jensen.
Læs mere om ombygningen på intra
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Christian Hald, Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen og Rikke Dueholm
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen