Se nyhedsbrevet i browser
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 18 - 2024  

Ny screening hjælper med at finde patienter med dysfagi

 
 

Nyt screeningsværktøj skal hjælpe med at finde indlagte ældre patienter med uopdaget dysfagi. På den måde kan patienterne bedre få den nødvendige hjælp og undgå eksempelvis lungebetændelse, dehydrering og underernæring. For hospitalet kan gevinsten i sidste ende være kortere indlæggelser og færre genindlæggelser.

 

- Vi ved, at sufficient ernæring og væske har stor betydning for patientens evne til at klare sig i hverdagen og deres mulighed for at komme sig efter sygdom og operation. Så det giver god mening at sætte ind på den front – både i forhold til den enkelte patients funktionsevne og helbred og rent samfundsøkonomisk for at forebygge forlængede indlæggelser og genindlæggelser, mener udviklingsergoterapeut og klinisk underviser Helene Nørgaard Kristensen fra Medicinsk Diagnostisk Center i Silkeborg.

 

Initiativet til den nye screeningsmetode udspringer af KUF Rehabilitering og har tætte tråde til blandt andet Medicinsk Diagnostisk Center i Silkeborg og Ortopædkirurgi i Viborg.

Læs mere om screeningsværktøjet på intra

Ny neurologisk friklinik på vej

 
 

Regionrådet i Region Midtjylland har bevilget 12,8 millioner kroner til at oprette en ny neurofysiologisk friklinik, der skal sikre patienter hurtigere hjælp.  

Midtjyder skal sikres hurtig adgang til undersøgelse og behandling for sygdomme i hjerne, rygmarv, nerver eller muskler (neurofysiologiske sygdomme). Regionsrådet har derfor bevilget midler til at oprette en ”neurofysiologisk friklinik”, der skal tilbyde undersøgelser og behandlinger på RH Viborg og Aarhus Universitetshospital.

Friklinikken skal sikre patienterne et hurtigt tilbud, medarbejderne attraktive vilkår og spare regionen for at henvise patienter til dyrere behandling på privathospitaler.

Friklinikker er afdelinger, der løser veldefinerede opgaver og er ”friholdt” fra andre opgaver, der forhindrer, at arbejdet kan organiseres effektivt.

Læs mere i nyhed på hjemmesiden

Nyudnævnt lektor skal styrke forskningen på RH Silkeborg

 
 
Camilla Blach Rossen er netop tiltrådt i et lektorat, hvor hun skal bidrage til forskningsindsatsen inden for det ortopædkirurgiske område på RH Silkeborg. Den nye lektor er tilknyttet den nye universitetsklinik, der for nylig er blevet etableret i Center for Planlagt Kirurgi, og hun kommer blandt andet til at forske i sygeplejens rolle i ortopædkirurgiske patientforløb.
Læs mere om den nye lektor på hjemmesiden

Datanørd står klar til at hjælpe HE Midts forskere

 
 
Martin Byskov Kinnerup er HE Midts nye datamanager og skal blandt andet hjælpe hospitalsenhedens forskere med at indsamle, oprense og fortolke data i forbindelse med små og store forskningsprojekter.
 
Samtidig giver ny adgang til Danmarks Statistik flere muligheder for at trække landsdækkende data til forskning.
Læs mere på HE Midts Forsknings hjemmeside

Hvordan skal fremtidens sundhedsvæsen se ud?

 
 

HE Midt er medarrangører af en international konference, der fokuserer på kliniske akademiske grupper og transformation af sundhedssystemerne.  

Konferencen foregår på Aarhus Universitet den 19. juni 2024 og arrangeres i samarbejde med Human First og Kings Health Partners, London.  

Titlen på konferencen er: “The future of health care systems - supporting clinical-academic integration for health system sustainability”.  

I HE Midt arbejder vi med kliniske akademiske grupper under betegnelsen KUF. KUF står for klinik-, uddannelses- og forsknings-fællesskaber, som vi binder sammen på nye måder for at generere ny viden. Den viden bruger vi til at forbedre patientforløb, så vi imødekommer og løser fremtidens udfordringer.  

Find program og info om tilmelding

Skive-professor får international pris

Forskning på hospitalet i Skive har haft stor betydning for kvinder i fertilitetsbehandling verden over. Det er en del af baggrunden for, at professor Peter Humaidan fra Fertilitetsklinikken på RH Skive forleden kunne tage imod den internationale pris ”José Maria Dexeus Medal".
 
I begrundelsen for prisoverrækkelsen peger komiteen blandt andet på Peter Humaidans dedikerede forskning i overstimulering i forbindelse med IVF-behandling, også kendt som reagensglasbehandling.
 
Sammen med kolleger og patienter på klinikken i Skive har Peter Humaidan blandt andet gennemført 10 års forskning i netop overstimulering, og resultaterne har ført til en ændret behandlingsprotokol, som har reduceret risikoen for overstimulering markant.
 
Læs mere om baggrunden for prisen på hjemmesiden

Intensiv fejring af 40-års jubilar

Intensivsygeplejerske Anette Goul kunne mandag fejre sit 40-års jubilæum som sygeplejerske sammen med kollegerne fra Intensiv på RH Viborg.

 

Anette begyndte allerede i 1985 som sygeplejerske på det daværende intensiv-afsnit på Skive Sygehus og har siden specialiseret sig inden for det intensive område. Og da observationsafsnittet i Skive i 2007 blev lukket ned, rykkede Anette med til RH Viborg, hvor hun siden har arbejdet på Intensiv.

 

- Anette bliver blandt kolleger betegnet som omsorgsfuld, ærlig, faglig dygtig og ydmyg. Hun er et familiemenneske, en fantastiske kollega, og så bager hun den bedste øl-kage, fortæller oversygeplejerske Sanne Knudsen Skovgaard om jubilaren.

Læs hele navnenyheden på intra

Hospitalsledelsen på rundtur: - Det er rart at få sat ansigter på

 
 

Helene Nielsen var på RH Viborg én af de medarbejdere, som benyttede lejligheden til at hilse på den nu fuldtallige hospitalsledelse i HE Midt.  

Hospitalsledelsen er i foråret og forsommeren på rundtur til HE Midts matrikler for at markere, at HL med ansættelsen af hospitalsdirektør Brian Brøndum Møller nu er fuldtallig.  

Tirsdag den 23. april mødte Brian Brøndum Møller sammen med lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen og sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen op i frokostpausen i kantinen på RH Viborg. På forhånd var der lagt op til en uformel dialog i øjenhøjde, og sådan blev virkeligheden også.  

Den uformelle stemning gjorde, at medarbejderne kunne vælge at hilse på hospitalsledelsen, hvis de havde lyst. Det havde for eksempel sygeplejerske og klinisk vejleder på Mavekirurgisk Afsnit, Helene Nielsen.  

- Jeg synes, det er fedt, at hospitalsledelsen er synlig. På den her måde får jeg sat ansigter på, og det er rart. I dagligdagen er det jo kun min nærmeste ledelse, som jeg møder, sagde Helene Nielsen.

Læs mere og se tidsplan for resten af rundturen på intra
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansv. redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion: Winnie Axelsen Elmstrøm, Christian Hald Christensen og Rikke Dueholm
Foto: Agata Lenczewska-Madsen m.fl.