Klik og se nyhedsbrevet i din browser, så får du billederne med!
 
Nyheder fra PsykInfo Midt // April 2024
Kære læser,
I maj måned tager vi hul på sæsonens to sidste temaaftener. Den ene temaaften handler om ADHD, og her har vi oplevet så stor interesse, at vi allerede har udsolgt. Vi afholder også en særaften om, hvad det kan betyde for en hel familie, når et barn i familien bliver ramt af psykisk sygdom. Det kan være en stor og svær omvæltning både for barnet selv, dets søskende og forældrene, der alle bliver påvirket.  
 
I denne udgave kan du læse om:
- Temaaftener i maj
- Når en famile rammes af psykisk sygdom
- Mathilde er vokset op som skyggebarn
- Skyggebørn - hvad betyder det?
- SIND Rådgivning - undervisningsforløb for voksne pårørende i efteråret 2024
- Nyheder fra vores sociale medier
 

Når en familie rammes af psykisk sygdom

Onsdag den 8. maj sætter vi fokus på, hvordan man som familie kan finde styrke og støtte til at komme godt igennem et sygdomsforløb. 
 
Det sker, når søstrene Mathilde og Karen sammen med deres mor, Sine, fortæller hver deres personlige historier om, hvordan de har håndteret og tilpasset sig, at Karen blev diagnostiseret med skizofreni, da hun var 13 år gammel. 
Book billet til temaaftenen 'Når en familie rammes af psykisk sygdom'
 
 
 

Mathilde er vokset op som skyggebarn

Da Mathilde blot var ni år gammel, blev hendes storesøster Karen diagnosticeret med skizofreni.  
 
En følelse af ensomhed, oplevelsen af at være mindre vigtig end sin søster samt vanskeligheder med at etablere venskaber i skolen har præget Mathilde i hendes opvækst. Hun har i den grad mærket de langvarige konsekvenser af at være et såkaldt skyggebarn, der ofte blev overset. Selv i voksenlivet kan Mathilde nu mærke, hvordan hendes opvækst har formet hende til at være et ekstremt følsomt menneske over for andres stemninger.   
 
- Jeg føler hurtigt, at jeg bliver holdt udenfor, uden egentlig at blive det. Samtidig er jeg meget konfliktsky, og jeg er konstant bange for, at folk bliver sure på mig, fortæller Mathilde. 
 
Alligevel har Mathilde valgt at dele sin personlige historie offentligt til vores temaaften den 8. maj på DOKK1 i Aarhus.   
 
- Jeg vil gerne være med til at vise, at man godt kan være en helt “almindelig” og stærk familie, selvom der er svære psykiske udfordringer, siger Mathilde.
 
 
Mathilde håber, at publikum går hjem fra aftenen med deres fordomme pakket langt ned i tasken. Samtidig håber hun, at de har fået mod til at åbne op om deres egne oplevelser og udvise mere forståelse og empati.
 

Skyggebørn - hvad betyder det?

Når et barn bliver ramt af en psykisk sygdom, påvirker det ofte og naturligt hele familien, ligesom ved alvorlig fysisk sygdom. Familien kan opleve, at der kommer mange følelser i spil såsom bekymring, sorg, magtesløshed, tabu, skyld og skam.   
 
Forældrene til det syge barn må ofte lære nye færdigheder og skabe nye strukturer i familiens hverdag. Samtidig er det naturligt, at søskende også bliver påvirket, og der kan opstå et øget fokus på det syge barn. Det fokus kan føre til, at de raske søskende kommer i skyggen, selvom det ikke er hensigten. Her taler man om skyggebørn.   
 
Et skyggebarn er altså et udtryk for et barn, der lever i skyggen af sin søskende, og som kan være i risiko for at blive overset eller belastet. Skyggebarnet har ofte også selv behov for støtte. 
 
Det er vigtigt, at både familien og behandlerne er opmærksomme på at forebygge belastninger og give plads til søskende, ligesom ved børn af forældre med psykisk sygdom.  
 
Nogle kommuner og pårørendeorganisationer tilbyder støttegrupper til søskende.   
 

SIND tilbyder nye undervisningsforløb for voksne pårørende

SIND Rådgvning har åbnet op for tilmeldinger til efterårets gratis undervisningsforløb for dig, som er pårørende til en voksen (+18 år) med psykisk sårbarhed eller en psykiatrisk diagnose. Kurset giver viden, der kan hjælpe med at forstå og håndtere vilkåret som pårørende.
 
Tilbuddet består af 6-8 undervisningslektioner, og i efteråret er der forløb i Holstebro, Skanderborg, Silkeborg og Aarhus.
Læs mere om SINDs undervisningsforløb for voksne pårørende
 
Nyheder fra vores sociale medier

TAVSHED TALER HØJERE END ORD

 
Henriette er frivillig EN AF OS-ambassadør
 
EN AF OS ambassadør Jude var væk fra sin tidligere arbejdsplads i fem måneder. Hun opfordrede kollegaerne til at spørge ind, men der var larmende stilhed. Måske fordi det handlede om psykisk sygdom. Om PTSD.
 
Se opslaget
 

TRANSKRANIEL MAGNETSTIMULATION?

 
Henriette er frivillig EN AF OS-ambassadør
 
I en ny video om transkraniel magnetstimulation, også kendt som TMS, kan du blive klogere på, hvad behandlingen går ud på. 
 
 
Se opslaget
 
  Link til Facebook-side   Link til Instagram-profil   Link til LinkedIn-side   Link til YouTube-profil  
 
 Send til en ven
 
Send mailen videre til én, der kunne have glæde af den
Region Midtjyllands psykiatriske
informationscenter