Klik og se nyhedsbrevet i din browser, så får du billederne med!
 
Nyheder fra PsykInfo Midt // Februar 2024
Kære læser,
Vi har haft en spændende start på 2024. Vi oplever blandt andet, at vores ambassadører bliver inddraget i vigtigt arbejde i Sundhedsstyrrelsen med 10 års-planen. Samtidig er der stort engagement for at deltage i vores temaaftener om psykisk sygdom. 

I denne udgave kan du læse om:
- PsykInfo Talk om selvmordstanker
- EN AF OS-ambassadører til workshop i Sundhedsstyrrelsen
- Temaaftener i marts og april
- Fokus på PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSE
- Simone har haft det svært det meste af sit liv
- Viden om personlighedsforstyrrelse
- Nyheder fra vores sociale medier
  

PsykInfo Talk - selvmordstanker

Selvmord er for mange mennesker et meget tabubelagt emne, men det er vigtigt og ikke mindst nødvendigt, at vi snakker om selvmordstanker, og hvad selvmordstanker er. Mange mennesker vil nemlig på et tidspunkt i deres liv opleve, at de får tanker om at begå selvmord.
 
Men hvordan tager man hul på en snak om selvmordstanker med ens ven, kæreste eller måske kollega? Hvordan kan vi spørge ind til det svære? Og helt centralt - hvordan kan vi hjælpe?
 
PsykInfo Midt har i samarbejde med Anerkendende TV - @ANTV08 lavet et program, hvor vi snakker ind i spørgsmålene. 
 
Se videon med EN AF OS-ambassadør Palle Würtz og psykolog Mette Grantzau fra Enhed for Selvmordsforebyggelse i AUH Psykiatrien. 
 
 
 
 
 

Sundhedsstyrelsen inviterede EN AF OS-ambassadører med til workshop om tvang

Landskampagnen EN AF OS har ad flere omgange været inddraget i Sundhedsstyrrelsens arbejde med 10 års-planen for psykiatrien. 
Ambassadørerne inviteres med i arbejdet, da det er vigtigt at indarbejde deres levede erfaringer i de enkelte indsatser.
 
Victoria Appel var den ene af to EN AF OS-ambassadører fra Region Midtjylland, der 1. februar 2024 deltog i workshoppen om tvang, hvor en håndfuld ambassadører bidrog med deres egne patienterfaringer inden for emnet. Victorias baggrund for at deltage er, at hun tidligere i både psykiatrien og somatikken har oplevet forskellige former for tvang.
 
 - Mange gange har tvangen sat sig i mig bagefter. For situationer, hvor tvang indgår, er mange gange tilspidsede situationer, fortæller Victoria og fortsætter:
 
- Det er vigtigt, at man gør alt, hvad man kan for at nedbringe tvang. Så jeg ville rigtig gerne bruge min viden og mine erfaringer, så andre måske ikke skal opleve nogle af de hårde situationer, jeg har oplevet. 
 
Victoria oplevede, at der blev lyttet meget til ambassadørernes erfaringer og løsningsforslag.
 
- Vi blev set på som eksperter på lige fod med fagmedarbejderne i Sundhedsstyrrelsen, og jeg fik et indtryk af, at det jeg sagde ville ændre noget, afslutter Victoria om en rigtig god oplevelse.
 

Temaaftener i marts og april

Forårets temaaftener er i fuld gang, og flere af aftenerne er allerede udsolgte. Du skal derfor ikke vente for længe med at booke din billet, hvis der er et tema, du gerne vil høre om. 
 
Temaaftener i marts
 
Temaaftener i april
 
Læs hele programmet og book billet
 
 
I denne udgave sætter vi fokus på diagnosen personlighedsforstyrrelse.
 

Jeg øver mig stadig i at forstå min egen og andres adfærd

EN AF OS-ambassadør Simone
Simone har haft det svært det meste af sit liv. Hun føler, at hendes udfordrende barndom har gjort, at hun mangler at få lært nogle af de basale ting om at være menneske. Hun har set negativt på sig selv og har været bekymret for andres tanker om hende.
 
Brikkerne faldt dog på plads, da hun fik diagnosen ængstelig evasiv personligheds-forstyrrelse.
- Jeg fik mentaliseringsbaseret gruppeterapi. Det har gjort mig bevidst om, hvordan jeg og alle andre tænker. Vi tog nogle situationer op, der havde været i løbet af ugen, fortæller Simone.
 
- Det kunne bl.a. være en situation fra en familiesammenkomst, jamen hvordan tænkte jeg? Og hvorfor tænkte jeg sådan? Og kunne jeg have tænkt noget andet? Og hvordan troede jeg, andre tænkte?

Simone bruger stadig terapien som et redskab.

- Hvis nogle opgaver på arbejdet kræver, at jeg skal spørge om hjælp eller skal ud at lave noget blandt nogle af mine kollegaer, kan jeg sidde i nærmest 10 minutter og tage tilløb. Og hvis jeg arbejdede på fuld tid, ville jeg måske klare de to første dage i ugen. Så ville jeg være fuldstændig udkørt.
Book billet til temaaften om personlighedsforstyrrelse
 
Viden om personlighedsforstyrrelse
 

Viden om personlighedsforstyrrelse

På vores hjemmeside kan du dykke ned i information omkring de forskellige psykiske sygdomme. Om personlighedsforstyrrelse kan du læse:
  • Forskellige typer af personlighedsforstyrrelser.
  • Undersøgelse for personlighedsforstyrrelser, og hvordan du kan blive henvist.
  • Behandlingsmuligheder - læs om de forskellige behandlingsmuligheder. 
  • Gode råd: se en diagnosefilm eller hør en podcast om livet med en personlighedsforstyrrelse. 
  • Foreninger og støtte: find en samlet oversigt over tilbud, arrangementer og rådgivning til dig, der har en personlighedsforstyrrelse.
  • Hjælp til pårørende: gode råd til dig, der er pårørende til en person med personlighedsforstyrrelse. 
Personlighedsforstyrrelser hos voksne
 
Nyheder fra vores sociale medier

LOV MIG, DU ER HER I MORGEN

 
Henriette er frivillig EN AF OS-ambassadør
 
Anne-Sofie kæmpede med en svær kyssesyge, depression og gik med selvmordstanker. Men mor Lene stod trofast ved hendes side og kæmpede hendes kamp, når hun selv var ved at give op. (Gen)læs artiklen på Psykiatriens hjemmeside.
 
Se opslaget
 

FLERE KURSER FOR PÅRØRENDE

 
Henriette er frivillig EN AF OS-ambassadør
 
Vi er meget glade for at kunne fortælle, at Bedre Psykiatri nu tilbyder kurser til pårørende til mennesker med psykisk sygdom - blandt andet i Region Midtjylland. Psykiatrien bidrager med faglig sparring og lokaler. Læs mere på Psykiatriens hjemmeside.
 
Se opslaget
 
  Link til Facebook-side   Link til Instagram-profil   Link til LinkedIn-side   Link til YouTube-profil  
 
 Send til en ven
 
Send mailen videre til én, der kunne have glæde af den
Region Midtjyllands psykiatriske
informationscenter