Se nyhedsbrevet i browser
 
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 02 - 2024  
 

HL: Hæsblæsende start på 2024

 
 

Det nye år er bogstaveligt talt kommet stormende ind fra øst. Med beredskabssituation, aflysninger og forsinkede processer til følge.

Blot tre dage inde i 2024 blev store dele af landet ramt af en snestorm, som lukkede veje og gav udfordringer for vores hospitaler. Udkørsel blev frarådet, og både personale og patienter havde svært ved at komme til og fra hospitalet. På HE Midt valgte vi at nedsætte vores krisestab og følge situationen tæt for at sikre, at vi havde senge, medarbejdere og kapacitet nok til alle akutte patienter, kræftpatienter og patienter i fare for at miste liv og førlighed.

Med en situation, som løbende udviklede sig og gav vedvarende trafikale problemer og udfordringer med at få færdigtbehandlede patienter transporteret hjem, valgte vi at trække i håndbremsen og aflyse en stor del af den planlagte aktivitet i Viborg og Silkeborg den 4. og 5. januar. Samtidig fik vi arrangeret overnatning og forplejning til alle strandede medarbejdere og håndteret de uventede udfordringer, vi mødte.

Vi vil gerne sige tusind tak til alle jer, der bød godt og konstruktivt ind i forhold til den atypiske situation. Vi fik meldinger om stor fleksibilitet og forståelse for situationen og om medarbejdere og ledere, der "gik den ekstra mil" for at få alle ender til at hænge sammen. Og selv om sidste uge ikke var den start på året, vi kunne have ønsket os, så står vi samtidig tilbage med en stor stolthed over den holdindsats, vi var vidne til. Vi er både imponerede over og taknemmelige for jeres indsats.

Den hektiske start på året betød desværre også, at vi var nødt til at rykke på nogle af de planlagte processer i forbindelse med den netop vedtagne spareplan. Blandt andet måtte vi udskyde et planlagt møde med ledelserne i de to nye, fusionerede afdelinger, som vi skal have skabt som konsekvens af Budget 2024. Og det betyder samtidig, at nogle af processerne omkring fusionerne bliver skubbet en smule i forhold til den oprindelige plan.

Men med stormen lidt på afstand bliver de to fusioner og de øvrige konsekvenser af regionens spareplan selvsagt vores primære fokus i den kommende tid. Vi vil sammen med de berørte ledere og i tæt dialog med MED-systemet gøre vores bedste for at sikre, at vi alle kommer så godt igennem de kommende måneder som overhovedet muligt. Og vi vil bestræbe os på at holde jer godt orienteret – både gennem den daglige kommunikation, via ledelseslagene og gennem intranettets nyheder og Budget 2024-siden.

På plussiden for årets første dage står til gengæld nyheden om, at vi om kort tid kan byde velkommen til vores nye hospitalsdirektør. 1. februar begynder Brian Brøndum Møller som ny hospitalsdirektør. Dermed bliver hospitalsledelsen igen fuldtallig, og vi glæder os meget til at tage imod Brian og få ham med i de mange store beslutninger og vigtige ledelsesopgaver, der venter forude.

Med ønsket om et godt og knap så stormfuldt 2024 til alle,

de bedste hilsner fra Mette og Claus    

 

HE Midt får ny hospitalsdirektør 1. februar

 
 

Brian Brøndum Møller bliver hospitalsdirektør for regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive fra 1. februar.  

Valget til ny hospitalsdirektør i HE Midt er faldet på Brian Brøndum Møller, der kommer fra en kort periode som selvstændig konsulent i CoGenerate med speciale i sundhedsvæsnet. Inden da har han siden 2016 været klinikchef på Aalborg Universitetshospital. En stilling han efter eget valg forlod tidligere på året i forbindelse med en omstrukturering på hospitalet.  

Brian Brøndum Møller er uddannet cand.mag. i Kommunikation og Psykologi fra Aalborg Universitet og har haft flere ledende stillinger både centralt i Region Nordjylland og på regionens universitetshospital.   

Læs mere på intra
 

Cheflæger og chefsygeplejersker på plads for fusionerede afdelinger

Den øverste ledelse er på plads for de to nye fusionerede afdelinger, som har fået navnene "Hjertesygdomme" og "Medicinsk Diagnostisk Center".

Afdelingsledelsen af den nye afdeling "Hjertesygdomme" bliver cheflæge Jens Refsgaard og chefsygeplejerske Anne Dorthe Bjerrum, mens cheflæge Nikolai Hoffmann-Petersen og chefsygeplejerske Tone Mørch Thomsen kommer til at stå i spidsen for Medicinsk Diagnostisk Center.

Inden længe forventes funktionsledelserne på plads for de to nye enheder, og herefter går en proces i gang, hvor ledelsen sammen med fusions-LMU kan begynde at konkretisere de nye enheder. I den forbindelse begynder også hele personaleprocessen, som naturligvis bliver gennemført i et tæt samarbejde mellem både ledere, LMU'er og HR.

 

Otte HE Midt-kolleger har bidraget til ny håndbog

 
 

Udgivelsen af en ny "Håndbog i karkirurgi" blev forleden fejret med bogreception på tværs af landet. Og særligt på RH Viborg, var der lagt op til fest. Hele otte medarbejdere fra Viborg har nemlig bidraget til bogen, som for alvor har sat den karkirurgiske sygeplejefaglighed i fokus.  

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at de seneste år har været udfordrende i forhold til det karkirurgiske speciale, og det har gjort ondt på vores faglighed. Så vi har virkelig trængt til at få lov til at vækste vores faglighed sammen og dele viden om, hvordan vi kan sikre den bedste pleje til patienterne, fortæller forskningsansvarlig sygeplejersker og medredaktør på bogen, Marie Dahl.  

Med den nye håndbog har sygeplejerskerne dermed både fået et nyttigt opslagsværk og et stærkere landsdækkende, fagligt fælleskab.

Læs hele historien på intra
 

Korsang bruges til at fremme sundhed hos gravide og nybagte mødre

 
 

I Silkeborg og Viborg bliver sang brugt som sundhedsfremmende redskab hos udvalgte og særligt sårbare gravide og nybagte mødre med efterfødselsreaktioner. De får tilbudt et korforløb, som de lokale musik- og kulturskoler står for at afvikle i samarbejde med HE Midt. I begyndelsen af 2024 kommer tilbuddet også til Skive, og de foreløbige erfaringer er positive og viser stor begejstring fra deltagerne.  

Graviditet og fødsel er forbundet med mange følelser hos de kommende og nybagte mødre, og nogle gange er følelserne store og svære. Derfor er HE Midt med i et samarbejde, hvor udvalgte gravide får tilbudt et før- og efterfødselsforløb, der hedder "Sange med mødre".  

Det er et kortilbud, hvor sang bruges til at fremme sundheden og skal bidrage til trivsel for sårbare gravide og nye mødre, der har det svært. Sang kan nemlig fungere som et redskab til at sætte ord på følelser og stemninger og til at komme ned i kroppen og ind i vejrtrækningen.  

Sangtilbuddet for udvalgte gravide er blevet til i et samarbejde mellem musik- og kulturskolerne i Viborg, Holstebro og Silkeborg samt lokale jordemødre og sundhedsplejersker. Projektet bygger på erfaringer fra "Melodies for Mums" i London, som står på solid forskning i forhold til interventionernes effekt.  

Sang kan give et fælles sprog og sætte ord på svære følelser, og de foreløbige erfaringer viser, at sangen og fællesskabet giver et helt særligt rum for de gravide og nybagte mødre. Sangene kan give ro i kroppen og hjælpe med at få svære følelser ud.

Læs mere om projektet på hjemmesiden
 

HE Midt og Viborg Kommune deler animationsfilm

 
 

Viborg Kommune og HE Midt deler 48 animationsfilm med kommuner, hospitaler og patientforeninger. Filmene hjælper borgere til bedre at forstå og mestre deres sygdom. Samtidig sparer filmene tid for medarbejdere i sundhedsvæsenet.

Animationsfilmene er udviklet med det formål at gøre sundhedsinformation mere forståelig samt komplekse forløb mere overskuelige for borgere og patienter. Alt sammen for at hjælpe borgere med bedre at forstå og mestre deres sygdom.

Sundhedspersonalet fra de to organisationer oplever, at borgere og patienter finder animationsfilmene relevante og brugbare, og filmene er allerede set over 160.000 gange.

Samarbejdet om de første animationsfilm begyndte i 2021, og nu bliver filmene gjort offentligt tilgængelige, så andre kommuner, hospitaler og patientforeninger kan få glæde af dem, ligesom nogle film allerede kan findes på sundhed.dk.

Læs hele nyheden og se filmene på hjemmesiden
 

Nye arbejdsgange til papir-affald

 
 
I 2024 skal alle ansatte i HE Midt vænne sig til en ny arbejdsgang, når de skal bortskaffe papir.
HE Midt er overgået til en ny løsning, der samlet set giver en række besparelser – særligt på transporten af papir-affaldet. Den væsentligste ændring er, at alt papir skal smides i samme papircontainer i HE Midts affaldsrum frem for to forskellige containere, og alt papir bliver makuleret.
Læs om den nye løsning til papir-affald

3,2 mio. kroner til HE Midt-forskning

 
 
Otte forskerstillinger i HE Midt modtager i alt 3.239.000 kroner fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond i 2024. Fonden støtter forskning inden for sundhedsområdet i Region Midtjylland. Fem af de otte bevillinger går til ph.d.-projekter, en bevilling går til en forskerstilling, en bevilling går til et seniorstipendium, mens den sidste bevilling går til et korterevarende stipendium.
Se de otte bevillinger på hjemmesiden
 

2091 børn kom til verden med hjælp fra HE Midts fødepersonale

Ikke færre end 2091 skønne børn blev i 2023 født med hjælp fra vores kolleger på Fødeafsnittet, viser optællingen af knappenåle på årets fødselstavle. Fødselstavlen rummer en nål for hvert barn, som vores fødepersonale har hjulpet til verden, enten på RH Viborgs fødeafsnit eller ved en hjemmefødsel. 
59 af årets fødsler foregik som hjemmefødsler og 128 som vandfødsler. 153 fødsler skete ved planlagt kejsersnit, mens 215 børn kom til verden ved kejsersnit under fødslen. 529 fødende fik epiduralblokade i forbindelse med fødslen, mens lattergassen blev fundet frem 1074 gange.
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen og Rikke Dueholm
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen