Indstil din landsby til 25.000 kr. | Energifælleskaber: Sådan kommer I med på den grønne bølge

Grafik

NYHEDSBREV #10

Videndeling om bæredygtige landsbyer

 
Kære læser
 
Her i årets sidste nyhedsbrev dykker vi ned i borgerdrevne energiløsninger – og så er vi på jagt efter indstillinger til prisen Landsbyinitiativet!  
 
Skaf din favoritlandsby 25.000 kr. for deres arbejde med grøn energi
Alle kan indstille en lokal forening, en arbejdsgruppe eller enkeltpersoner til prisen, der i 2024 har fokus på grønne energiløsninger. Regionen ønsker at anerkende både de store og små landdistriktsinitiativer. Med Landsbyinitiativet uddeles 25.000 kroner til et bæredygtigt initiativ, i år med fokus på grøn energi.
 
Læs mere om prisen i dette nyhedsbrev - og overvej, om ikke du kender en landsby, der fortjener hæder. Det tager ikke mange minutter at udfylde en indstilling her.  
 
Fristen for indstillinger til Landsbyinitiativet er 15. januar. D. 1 februar er der frist for indstillinger til Region Midtjyllands Landsbypris 2024. Her står LAG og kommuner for at indsende indstillinger.  
 
Masser af god energi
I løbet af 2023 har energi været et kæmpefokus for landdistrikterne. Krisen viser måske helt så skarpe tænder, som den har gjort – og fjernvarmepuljen er til manges glæde kommet tilbage på finansloven. Samtidig sprudler det mange steder med fælles initiativer, der skal sikre god energi i fremtiden.
 
Vedvarende energi i landdistrikterne var det helt store tema for Landdistriktsforskningens dag, og for nylig mødtes 24 landsbyer, der har fået støtte af regionens pulje til fælles energiløsninger. Læs meget mere om denne grønne bølge i dette nyhedsbrev. 
 
Nederst i nyhedsbrevet, kigger vi tilbage på 2023 og præsenterer de tre mest læste artikler på Landsbyviden i 2023!  
 
Vi håber, at du har fået lyst til at læse med – og måske endda anbefale nyhedsbrevet til en, der kan bruge inspiration, guides og viden om bæredygtige landdistrikter.  
 
Vi ønsker dig en glædelig jul og godt nytår.   
 
De bedste hilsner,
Landdistriktsteamet i Region Midtjylland  
Besøg Landsbyviden.rm.dk
 
Gruppearbejde
Læs artiklen her
Landsbyer delte viden om borgerdrevne energiløsninger
24 landsbyer har sammen med deres kommune fået støtte fra regionen til at sætte gang i fælles energiløsninger. I november mødtes knap 40 deltagere i regionshuset til udveksling af viden, idéer og erfaringer på borgerdreven energiløsninger.
 
Fokus for mødet var, hvordan landsbyerne selv kan tage fat i at opbygge fællesskaber for at skabe en samlende energiløsning for hele lokalområdet. En afgørende faktor for, at det kan lykkes er netværk, lød det.
 
Energifællesskaber: Skal din landsby med på den nye grønne energibølge?
Mange borgere i de små byer kan ikke kobles på fjernvarmenettet og har de seneste år oplevet svingende og høje elpriser, mens der måske er virksomheder eller VE-anlæg i lokalområdet, der har overskudsvarme eller energi. Flere og flere energifællesskaber popper op i landdistrikterne, hvor borgere og virksomheder går sammen om attraktive fælleskøb af grøn strøm.
Vindmøller
Bliv klogere på den nye tendens her
 
 
 Indstil en kandidat til Landsbyinitiativet 2024! 
 
Har du overvejet om du kender en landsby, der har gjort taget et
anerkendelsesværdigt initiativ for at finde bæredygtige
energiløsninger? Så er det nu, du skal indstille en kandidat.  
 
Der følger 25.000 kr. med prisen.   
 
 
 
Huse
Se webinaret her
Gense vores webinar om Fællesskabsorienterede Boformer
I dagens samfund er der et større og større ønske om at finde en boform, der passer til forskellige livsfaser og hvor fællesskabet er i fokus. Hør om, hvordan fællesskabsorienterede boformer i landdistrikterne kan bidrage til en bæredygtig udvikling og et stærkere lokalsamfund.