Klik og se nyhedsbrevet i din browser, så får du billederne med!
 
Nyheder fra PsykInfo Midt // November 2023
 
Kære læser,

November blev afslutningen på efterårets mange temaaftener om psykisk sygdom. Der har været stor efterspørgsel, og flere temaaftener har været udsolgte - hvilke, kan du læse mere om. Som noget helt nyt har vi deltaget på nationalt lederseminar for alle fogedretter i danmark. Hvorfor vi deltog netop her, kan du høre mere om i denne udgave. God fornøjelse.

Indhold:
- Efterårets temaaftener havde stort fremmøde
- På lederseminar for landets fogedretter
- Viden, personlig erfaring og det praksisnære
- EN AF OS besøger ambulatorierne i Gødstrup
- Nyheder fra vores sociale medier
 
 
Afrunding på efterårets temaaftener
 
Efterårets temaaftener har været godt besøgte, og interessen stiger fortsat. Nogle har trukket fulde huse, og vi måtte hæve billetantallet for at kunne invitere flere af jer med. Særligt Autisme og ADHD har været efterspurgt. Det har vi naturligvis skrevet os bag ørene, så til foråret kan du fx opleve hele to aftener om autisme.

Der kan være flere årsager til at nogle temaer har særlig interesse, men både ADHD og Autisme fylder pt meget i samfundsdebatten og dukker ofte op, når der tales om fx unges mistrivsel og sendiagnosticerede voksne.

Men også viden om PTSD har der været øget interesse for. Det mærkede Jude, EN AF OS-ambassadør, da hun i Viborg i november gav sit første oplæg.

- Det var meget positivt at dele med andre på en ny måde og opleve, at min fortælling har betydning for andre. Det er meget givende, at andre kan spejle sig i den. Så taknemmeligheden går begge veje, for det er også befriende for mig at kunne fortælle, hvad PTSD er for mig, fortæller Jude.

PTSD kan ramme alle, der har været udsat for traumer i livet, og folk var nysgerrige og stillede mange spørgsmål. Flere har henvendt sig efter oplægget og takket Jude for sit mod til at fortælle. Jude er overrasket over hvor mange forskellige aldre, der var repræsenteret til temaaftenen - både mænd og kvinder, unge og ældre. Mange var pårørende, andre havde selv PTSD.

- Det var godt at kunne give nogle konkrete svar, og man skal ikke være bange for at komme og spørge ind, eller blive rørt af en personlig fortælling. Man får både en faglig og en personlig vinkel, så de oplysninger man tager med hjem, giver et godt billede af hvad, man konkret kan gøre fx som pårørende, afrunder Jude.

Programmet for forårets temaaftener er lige på trapperne. Hold dig orienteret på Psykiatriens hjemmeside.
 
Find programmet her
 
 
 
Fogedretten vil skabe bedre møder med borgeren
 
Som noget helt nyt var vi inviteret med på nationalt lederseminar for alle landets fogedretter for at dele vores viden og erfaringer.

For i det daglige arbejde møder fogedretten ofte borgere med psykiske sygdomme, men har samtidigt utilstrækkelige forudsætninger for både at kunne spotte og forstå borgeren med særlige behov - og det vil de rigtig gerne have hjælp til. Hos fogedretten er møderne ofte korte og intense med en fast struktur, og det går til tider stærkt.

- De møder kan have store konsekvenser for det enkelte individ. Derfor er vores opgave at synliggøre, hvordan man skaber bedre møder, særligt i tilspidsede situationer. Gennem oplæg og dialog tydeliggør vi, hvad det vil sige at mødes i øjenhøjde, fortæller Lise Lundsgaard Kongshøj, konsulent i PsykInfo Midt. Hun tilføjer:

- Når man er fordybet i det fagspecifikke, kan man glemme andre menneskelige aspekter, og så er det, det kan blive svært. Med afsæt i hvordan hverdagen ser ud i fogedretten, taler vi ind i deres praksis, og giver indsigt og værktøjer, de konkret kan anvende. Det er værktøjer, der kan være gavnlige for alle mennesker, og handler særligt om at tydeliggøre forventningerne og forklare rammerne til borgeren.

Der er kommet mange positive tilbagemeldinger fra samtlige af de 50 ledere, der var samlet til oplæg af EN AF OS-ambassadøren Victoria.

- Jeg kunne se og mærke, at de lyttede interesserede og kunne bruge det, jeg kom med. Der var mange spørgsmål, for det var viden, de havde haft brug for længe – ja i flere år faktisk. Så de var rigtig glade for at kunne få snakket om det og få hjælp til at tage hånd om det (...) Det kan være småting, der kan ændre en samtale, og er man ikke opmærksom på hvilke, gør man jo ikke dét, der gavner bedst, fortæller Victoria, EN AF OS-ambaasadør.
 
Deltagerne var tydeligt investeret i at få løst op for udfordringen. Oplægget har vakt så megen interesse, at fogedretten i Odense nu har bedt PsykInfo Syd om at tilbyde et lignende oplæg lokalt til dem. Det ser vi som et kæmpe skulderklap til vores konsulenter og ambassadører i PsykInfo Midt.
 
 
EN AF OS besøger ambulatorierne i Gødstrup
 

EN AF OS besøger ambulatorier i Gødstrup

Alle ambulatorier i Gødstrup var inviteret til fælles oplæg, da to af vores EN AF OS-ambassadører besøgte dem. Det er en ny opgave, konsulenterne og ambassadørerne er på.

Formålet er at stille skarpt på, hvordan det opleves at være patient i ambulatoriet - som kan være helt anderledes end på afdelingerne - og at der kan være andre måder at gøre behandlingen bedre for patienterne.

- Det kan fx være ved at skabe bedre inddragelse, mere tryghed, og ved at undersøge patientperspektivet, fortæller Louise Madsen, konsulent i PsykInfo Midt.

Ambassadørerne fortæller ud fra egne erfaringer og giver sparring på, hvorden det oplevelse, når de færdes i ambulatorierne. Det kan fx handle om, hvordan patientinformationer og vejledninger fungerer godt eller mindre godt.

– Vi italesætter også hvordan, det kan opleves i overgangen mellem afdelingen og ambulatoriet som patient, og hvordan man kan sikre en god udskrivelse, tilføjer Louise Madsen.

PsykInfo Midt har til hensigt, sammen med ambassadørerne, at lave konkrete tilpassede besøg hos de enkelte teams i ambulatorierne.
 
 
 
Undervisning på psykiatrisk suppleringsuddannelse for Sosu-assistenter
 

Viden, personlig erfaring og det praksisnære

For tredie år i træk har vi været med ude for at undervise Sosu-assistenter, der går på den psykiatriske suppleringsuddannelse. I samarbejde med EN AF OS-ambassadørerne holder vi oplæg og underviser medarbejdere indenfor behandlings-, distrikts- og socialpsykiatrien.

Undervisningen handler særligt om mødet med behandlingssystemet som psykiatrisk patient – og om at få det koblet op på det praksisnære. Kursisterne på suppleringsuddannelsen har nemlig relevant praktisk erfaring fra afdelingerne, som den ny viden kan perspektiveres til.

- Det giver særligt nogle gode diskussioner og refleksioner, da kursisterne selv kan spille ind med de erfaringer, de gør sig fra praksis. Det kommer der nogle gode dialoger ud af, fordi vi kan give dem konkret sparing på de situationer, de oplever som professionelle ude på afdelingerne, siger Louise Madsen, konsulent i PsykInfo Midt.
 
 
 
Nyheder fra vores sociale medier

Ildsjæl drevet af nysgerrighed

 
Sara vinder særpris ved politikkens uddelinger af pædagogpriser
 
Sara fra retspsykiatrisk sengeafsnit R4 i Skejby hædres ved uddelingen af politikkens pædagogpriser. Læs også artiklen på Psykiatriens hjemmeside.
 
Se opslaget her
 

Eva er helt unik

 
Mød Eva der er sygeplejerske og souschef i Team for Ældrepsykiatri i Regionspsykiatrien Midt
 
I mere end 29 år har Eva dedikeret sit liv til at arbejde med psykisk syge ældre. Hør mere om hendes arbejde som sygeplejerske og souschef.
 
Se opslaget her
 
  Link til Facebook-side   Link til Instagram-profil   Link til LinkedIn-side   Link til YouTube-profil  
 
 
 
 Send til en ven
 
Send mailen videre til én, der kunne have glæde af den
Region Midtjyllands psykiatriske
informationscenter