👀 Når forskningen finder nye veje...
Se nyhedsbrevet i browser

Steno Diabetes Center Aarhus

Oktober 2023

NĂĄr forskningen finder nye veje

Hos Steno Diabetes Center Aarhus er vi for alvor ved at høste frugterne af at samle et bredt spektrum af forskellige forskere under samme tag. Vi kan se, at når vi forsker i diabetes på kryds og tværs af fagligheder, specialer og metoder, så bidrager det til helt nye – og nogle gange overraskende - indsigter og muligheder.

Det er blandt andet fantastisk at se, hvordan forskning i verdensklasse inden for influenza-vaccine og hjerte-kar-sygdom inspirerer til spændende nye studier inden for børn med nyopdaget type 1-diabetes.

Det kræver tæt samarbejde mellem fagligheder. I nævnte tilfælde mellem eksperter i diabetes, hjerte-kar-sygdom, farmakologi og pædiatri, som er åbne og nysgerrige på at gå nye veje i forskningen og udviklingen af nye tiltag inden for behandling og forebyggelse af diabetes.

Det kan du blandt andet læse mere om i denne nyhedsmail.

Troels Krarup Hansen, direktør, Steno Diabetes Center Aarhus.

Influenza-vaccine beskytter hjertet – og hjælper måske også børn med type 1-diabetes

Influenza-vaccine beskytter hjertet – og hjælper måske også børn med type 1-diabetes

Efter en blodprop i hjertet er det ekstra vigtigt at få den årlige influenza-vaccine. Det viser dansk forskning, som vores kollega Ole Frøbert står bag - og som netop har ført til ændrede retningslinjer for hjertepatienter i hele Europa.

Hvorfor en influenza-vaccine beskytter hjertet så godt, ved vi endnu ikke præcist. Men en teori er, at immunresponset fra vaccinen dæmper det inflammatoriske niveau i kroppen, som i forvejen er forhøjet ved blandt andet hjerte-kar-sygdomme.

Og den mekanisme er værd at forske videre i, mener vores forskningschef Niels Jessen:

- Vi vil gerne blive klogere på, om den gavnlige effekt af influenza-vaccinen også kan overføres til andre sygdomme end hjerte-kar-sygdomme.

Derfor er vi i Steno Diabetes Center Aarhus som de første i verden nu i gang med at afprøve, om en influenza-vaccine også kan hjælpe børn med nyopdaget type 1-diabetes.

Læs med her

Kunstig intelligens: Vi skal have patienterne med

Kunstig intelligens: Vi skal have patienterne med

Der er store perspektiver i at anvende kunstig intelligens i sundhedsvæsenet – det gælder også inden for diabetes.

Vi er også fascinerede af de tekniske muligheder, og derfor har vi etableret en tværfaglig forskningsgruppe, hvor blandt andet læger, ingeniører og matematikere sammen udforsker mulighederne for at bruge kunstig intelligens på diabetesområdet.

Men vi er også opmærksomme på, at en vellykket implementering af kunstig intelligens kræver, at både mennesker med diabetes og det sundhedsfaglige personale er med i udviklingen fra start.

Læs vores debatindlæg om kunstig intelligens her
 
Ny forskning: ChatGPT blev afsløret af diabeteseksperter

Ny forskning: ChatGPT blev afsløret af diabeteseksperter

Når man stiller chatbotten ChatGPT spørgsmål om diabetes, svarer den ikke helt så godt som en diabetesekspert. Det viser et videnskabeligt studie fra Steno Diabetes Center Aarhus, som i de kommende år vil lave en målrettet indsats for at udvikle kunstig intelligens i samarbejde med patienter og sundhedspersonale.

Læs nyheden og få brugernes perspektiv
 
Nikolaj Rittig fĂĄr pris for forskning i sammenspillet mellem tarm, hjerne og appetit

Nikolaj Rittig fĂĄr pris for forskning i tarm og appetit

Vores kollega Nikolaj Rittig har modtaget Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris for sit arbejde med at afdække tarmens rolle i forbindelse med stofskifte og regulering af appetit – og hvordan den knytter sig til udviklingen af diabetes. Tidligere på året modtog Nikolaj Rittig også en bevilling på knap 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning i sammenspillet mellem tarm, hjerne og appetit.
Læs nyheden her
 
Overlæge foreslår bedre hjælp og støtte til børn med type 1-diabetes i skolen

Stor ulighed i hjælp og støtte til børn med type 1-diabetes i skolen

Mange børn med type 1-diabetes står alene med deres sygdom i skoletiden. Det viser et nationalt forskningsprojekt mellem de fem danske Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen. Sammen lancerer vi nu en stribe fælles løsningsforslag for at skabe bedre og ens rammer over hele landet for både børn, forældre og ansatte på skolerne.
Læs om de nye løsningsforslag her
 
Kvinder med multisygdom og ønske om graviditet får nemmere adgang til rådgivning og behandling

Kvinder med multisygdom og ønske om graviditet får nemmere adgang til rådgivning og behandling

Steno Diabetes Center Aarhus har etableret et unikt samarbejde på Aarhus Universitetshospital, som skal sikre, at kvinder med flere kroniske sygdomme og et graviditetsønske får den bedst mulige behandling og rådgivning forud for en graviditet.

Læs om samarbejdet her
 
Vi søger testpersoner til digitalt forløb om type 1-diabetes

Vi søger testpersoner til digitalt forløb om type 1-diabetes

Er du ny med type 1-diabetes - eller har du haft sygdommen i et par år - og vil du hjælpe med at udvikle et nyt tilbud for andre, der står i samme situation som dig? Så er det dig, vi mangler til et nyt spændende projekt, hvor vi udvikler et digitalt forløb for voksne med nyopdaget type 1-diabetes.
Læs mere her
 

EASD 2023: Stor bredde og tværfaglighed bag ethvert bidrag

Mange forskere fra Steno Diabetes Center Aarhus var med, da EASD 2023, Europas største diabeteskonference, løb af stablen i Hamborg i sidste uge. 

EASD viser igen i år, hvor mange fronter der arbejdes på internationalt inden for forskning i diabetes og de behandlings- og forebyggelsestiltag, vi møder sygdommen med.

- Der er en bredde og tværfaglighed bag alle bidrag fra Steno Diabetes Center Aarhus. Vi har unge forskere, der præsenterer resultater fra komplekse samarbejder, der spænder over flere fagligheder, centre og metodologier. Det kræver overblik og viden at stille sig op på scenen og præsentere disse resultater, og det klarer de bare super godt, siger vores forskningschef Niels Jessen.

 Se, hvad nogle af vores forskere præsenterede i år

Tilmeld dig efterĂĄrets kurser, events og tilbud

For patienter

Motionstilbud til dig med type 1-diabetes
Basal kulhydrattælling (penbrugere)
Avanceret kulhydrattælling (pumpebrugere)
Diabetesforløb i Aarhus Kommune (type 2-diabetes)
Find flere tilbud til patienter

For fagfolk

Uddannelsessymposium for yngre læger
Basal diabetesundervisning (for kommuner)
Diplomuddannelse for diabetes-sygeplejersker
E-læring: Introduktion til diabetes
E-læring: Den diabetiske fod
Book online oplæg om diabetes
Find flere tilbud til fagfolk