Se nyhedsbrevet i browser
 
ViC Nyt | Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering 
 
Opsamling af seneste ViC-nyheder
10. oktober 2023 
 
 
 

Med hjertet i neurorehabilitering - klumme af Simon Svanborg Kjeldsen, ny videnscenterleder

 
 
I krydsfeltet mellem videnskab og praksis træder jeg ind som ny leder i ViC. Mit navn er Simon Svanborg Kjeldsen, og det er med en følelse af ydmyghed og spænding, at jeg har overtaget stafetten. Fra den 1. september blev det min opgave at lede ViC og lade mig inspirere af alle med brændende hjerter for neurorehabilitering, uanset om det er fagfolk, borgere eller pårørende. Sammen skal vi forme ViC's platform for vidensdeling inden for neurorehabilitering i Vestdanmark.
 
Jeg bringer mange års erfaring som fysioterapeut i det højtspecialiserede regi med mig samt en videnskabelig platform fra hospitalsvæsenet. En platform med fokus på blandt andet døgnrytme, hvile og aktivitet, men også meget andet. Jeg er dog meget bevidst om, at det meste af livet med en neurologisk lidelse leves derhjemme og ikke på hospitalet.
 
Jeg er af den overbevisning, at neurorehabilitering er mere end bare en praksis - det er en passion, der kan forandre liv. Mine forskningsprojekter har bestået meget af tal og data, men bag tallene har der været historier om tab, genopbygning, håb, nederlag og sejre over udfordringer. Min mission er at skabe broer mellem teori og praksis og understøtte vidensdeling både mellem sektorer og mellem fagfolk og borgere.
 
Jeg har glædet mig til at komme i gang. Lad os så komme i arbejdstøjet.
 
 

Ny formand vil øge den sundhedspolitiske stemme

Kåre Eg Severinsen fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter er ny forperson i det tværfaglige selskab Dansk Selskab for Neurorehabilitering (DSNR), der netop har rystet posen og fået ny bestyrelse og ny strategi. Han vil øge den sundhedspolitiske stemme ved at sikre en større lægefaglig repræsentation i selskabet.
Læs hele nyheden her
 
 

Ny ph.d.-studerende vil forebygge og reducere overvægt ved stroke-patienter

I et nyt ph.d.-projekt vil sygeplejerske Mette Nørtoft fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter skabe fokus på ernæringspleje hos personer, der bliver ramt af stroke. Hun følger patienter i et år efter stroke og forventer at kunne udvikle en intervention, som reducerer og forebygger overvægt blandt de ramte.
Læs mere om ph.d.-projektet her
 

Danmarks første habiliteringsprojekt for voksne med cerebral parese udvides til hele regionen

 
 
Tilbuddet om udredning og habilitering for voksne med cerebral parese modtager nu henvisninger fra hele Region Midtjylland. Det er lykkedes forud for projektets tidsplan efter gode erfaringer fra borgere i få udvalgte kommuner, der allerede har afprøvet tilbuddet. Det store behov gør dog, at borgerne vil kunne opleve ventetid. Planen er at udvide tilbuddet til hele Danmark inden for 5 år.

Projektet er foreløbigt finansieret af Elsass Fonden og har stor politisk interesse.
Mød CP-teamet og læs meget mere om projektet her
 

Tværfaglig gruppe vil optimere journalføring om ernæring

Fejl- og underernæring kan have store konsekvenser, blandt andet for funktionsevnen. Derudover er der stor forskel på, hvordan faggrupper fører journal om ernæring, og det har indvirkning på kvaliteten.
 
En tværfaglig projektgruppe under Hospitalsenhed Midts satsning "KUF Rehabilitering" (tættere samarbejde mellem klinik, uddannelse og forskning) vil optimere måden, ansatte fører journal om ernæring i den elektroniske patientjournal. Det kan skabe bedre forudsætninger for kvalitetsudvikling og forskning inden for ernæringsområdet.
Læs mere i nyheden fra Hospitalsenhed Midt her
 
 

Ny folder om tryksår hos personer med en rygmarvsskade

Op mod 95% af personer med en rygmarvsskade oplever tryksår på egen krop. Tryksår er dermed en stor problematik hos personer med en rygmarvsskade, men der er alt for lidt viden om det hos borgere i risikogruppen og hos fagpersoner, der støder på tryksår i deres arbejde.
 
Det vil ViC gerne være med til at ændre. Derfor er vi en del af Tryksårsalliancen, som for nyligt har udgivet en folder mod forebyggelse af tryksår.
Find pjecen her
 

TMS-undersøgelse bruges nu til prognose for arm- og håndfunktion

Regionshospitalet Hammel Neurocenter udfører nu nerveledningsundersøgelse med Transkraniel Magnetisk Stimulation (TMS) til at udtale sig om prognose for arm- og håndfunktion hos patienter med lav eller ingen funktion efter stroke.
 
Det giver bedre forudsætninger for at informere patienterne om, hvad de kan forvente af deres kommende arm- og håndfunktion, og det giver de sundhedsprofessionelle mulighed for at tilrettelægge behandlingen og dermed kunne tilbyde en bedre rehabilitering for patienterne.
 
 

Gode fysiske rammer er vigtige for rehabilitering, viser ny rapport

Foto: Jacob Haas
 
DEFACTUM har lavet en evaluering af et specialdesignet byggeri fra 2019, som bliver brugt af Neurorehabilitering Midt - fase 3-rehabilitering af borgere med kompleks erhvervet hjerneskade.

Rapporten viser, at de nye fysiske rammer giver mulighed for restitution og maksimeret træning, understøtter medarbejdernes faglighed og et godt arbejdsmiljø. Derudover giver de nye rammer plads, indsigt og støtte til de pårørende, der gør det nemmere for dem at understøtte borgerens rehabilitering. Gevinsten er stor for både borgere og medarbejdere. Det viser, at fysiske rammer er en vigtig prioritering.
Læs mere i rapporten fra DEFACTUM her
 

DR Dokumentar følger patienter på Hammel Neurocenter

Foto: Mathias Nesgaard, Grafik: Søren Ebbesen
 
Bliv lidt klogere på, hvad patienter på Hammel Neurocenter går igennem, når de får en hjerneskade, der ændrer deres liv, og hvordan de dygtige medarbejdere på Hammel Neurocenter arbejder med neurorehabilitering.

DR viser i ny dokumentar "Min ødelagte hjerne", hvordan det er at få vendt sit liv op og ned på sit liv, når man lever med en erhvervet hjerneskade. Dokumentaren følger udvalgte patienter fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter, der har haft et rehabiliteringsforløb i det seneste halve år.
 
Serien følger både patienterne i deres rehabilitering på Hammel Neurocenter og i hjemmet både før og efter skaden. Seerne får et indblik i, hvordan en hjerneskade kan opstå, hvor omfangsrig og livsomvæltende en hjerneskade kan være, og hvordan hjerneskade påvirker hele familien.
 
Dokumentaren bliver vist på DR1 på onsdag den 11. oktober og vil bestå af fire afsnit.
 
Læs mere og meld dig til senest 1. november her
 

ViC indsamler viden rundt omkring i landet

ViC deltog i en spændende temadag om specialiseret rehabilitering på Vejlefjord Rehabilitering. Formålet var at dele viden på tværs af kommune- og regionsgrænser.

Derfor var vi selvfølgelig til stede sammen med blandt andet vores gode venner fra Videnscenter for Neurorehabilitering, som kom langvejs fra, og mere end 100 fagprofessionelle fra hjerneskadeteams i kommunerne og regionerne.

Kontakt os endelig, hvis du har noget viden, vi bør dele.
 
 

Neuro-arrangementer til efterår/vinter

Årsmøde i Dansk Stroke Selskab (24.-25. november 2023)
Europæisk dysfagikongres (23.-2. december 2023) 
 
 

Udvalgte neuro-kurser til efterår/vinter

Søvn og Neurorehabilitering, tværfaglig temadag – 14. november 2023
Smerter og Autonome funktioner, Syn og Andre Sanser, lægelig videreuddannelse, modul 4 - 24. november 2023
Hjernerystelse – Sygdomslære samt forebyggelse og behandling af langvarige symptomer, specialistkursus for neuropsykologer, læger og andre erfarne i neurorehabilitering - 28. november 2023
Motivation og Autonomi i Rehabilitering, tværfagligt kursus - 4. december 2023
Acceptance and Commitment Terapi (ACT), specialistkursus for neuropsykologer, læger og andre erfarne i neurorehabilitering - 12. december 2023
Grundkursus i behandling af ansigt, mund og svælg (G/F.OT.T.), tværfagligt dysfagikursus – 11.- 15. december 2023
 
Se alle kurser på Regionshospitalet Hammel Neurocenter her