Se nyhedsbrevet i browser
 
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 38 - 2023  
 

HL: Spareforslag er bekymringernes tid

 
 
Bekymring. Det er nok det ord, som bedst beskriver den stemning, vi oplever, når vi for tiden bevæger os rundt i HE Midt. Den igangværende proces med spareplanen for Budget 2024 giver anledning til både saglige, faglige og helt personlige bekymringer – særligt i de dele af hospitalsenheden, som er mest direkte i spil i de mange spareforslag, som rammer HE Midt med budgetforliget.   
 
Bekymringerne fylder både internt på vores hospitaler og eksternt i mediernes omtale af budgetforliget. I læserbreve, åbne breve og avisartikler ser vi dygtige og erfarne medarbejdere byde kvalificeret og dedikeret ind i den igangværende debat.  
 
I hospitalsledelsen læser vi med og genkender bekymringerne. Budget 2024 rammer HE Midt hårdt. Vi er i spil med både sengepladser og funktioner i Silkeborg, flytning af Regional Specialtandpleje og reduktioner på fertilitetsområdet og fysiologi, og vi bliver berørt af nedskæringer på akutklinikker, akutbiler og det administrative område, ligesom vi selvfølgelig fortsat skal overholde vores budgetter generelt. Det gør ondt. Både på vores faglighed og på vores personlige følelser. Det er vigtigt for os at sige, at Budget 2024 og de politiske beslutninger på ingen måde er en kritik af HE Midt eller siger noget om kvaliteten af vores arbejde. Vi har leveret topkvalitet og ditto engagement!  
 
Af samme grund gør vi selvfølgelig alt, hvad vi kan, for at sikre, at de politiske beslutninger kommer til at ske på et oplyst grundlag. Vi fremfører i forhandlingerne mange af de samme pointer, som omtales i medarbejdernes læserbreve og indlæg, og vi argumenterer med både tal, saglige argumenter og et blik på helhed og sammenhænge.  
 
Sideløbende har vi sammen med afdelings- og centerledelserne fokus på at bevare HE Midt som en stærk hospitalsenhed og arbejdsplads med plads til både fagligt engagement og kollegialt sammenhold. Det er vigtigt nu, mens skibet gynger – og det bliver vigtigt bagefter, når stormen lægger sig, og vi skal fortsætte videre sammen i det farvand, som viser sig.
Læs klummen i sin fulde længde på intra
 

Nyt intra-område samler oplysninger om Budget 2024

 
 
Svar på HR-spørgsmål, høringssvar fra HE Midt og nyheder om Region Midtjyllands Budget 2024 set med HE Midt-briller. Det er noget af indholdet på en ny Budget 2024-side på HE Midts intranet.

Håbet er, at siden kan give HE Midts medarbejdere svar på nogle af de mest gennemgående spørgsmål, ligesom den samler overblik over tidsplaner, processer og indhold i forbindelse med budgetaftalen.
Følg med i Budget 2024 på intra
 

Sikke en fest på Hammel Neurocenter

Tidligere patienter, pårørende og byens borgere brugte for nylig en fredag eftermiddag på at synge og hejse flaget for Hammel Neurocenter, der har været neurorehabiliteringsenhed i 25 år.
 
Hammel Neurocenter havde nemlig åbnet dørene og inviteret borgerne til bobler, kransekage, kaffe, kage, korsang og taler.

Borgere mødte nysgerrigt op for at få indblik i den stærke faglighed på stedet. Tidligere patienter, pårørende og medarbejdere kom fra både nær og fjern for at genbesøge stedet og personalet - og for at dele minder og historier fra deres tid på Hammel Neurocenter.
 

Indsats omkring smertepatienter nomineret til pris

 
 
En rutinemæssig screening af patienterne forud for operation kan formentlig forebygge efterfølgende smerte for nogle patienter.

Et smidigt forløb, hvor patienterne føler sig set og hørt og ikke har mere ondt end højst nødvendigt. Operation og Intensiv har siden 1. april testet en ny praksis med rutinemæssig screening af patienterne forud for fedmeoperation i Viborg. Bag initiativet står anæstesiolog og afdelingslæge Anette Bro Christensen, som sammen med sygeplejerskerne Ann Kirstine Vickmann Byriel og Rikke Præst Hedegaard udgør Smerteenheden Viborg ved Operation og Intensiv.

Smerteenheden Viborg er blandt de fem nominerede til Region Midtjyllands Smartpris 2023. Smartprisen uddeles hvert år til en medarbejder, et team eller en arbejdsplads i Region Midtjylland, som har fået øje på og implementeret en løsning opfundet et andet sted. Vinderen af prisen afsløres på Innovationsdagen den 5. oktober 2023.
Læs mere om Smerteenheden på intra
 

Vaccination af borgere i Viborg, Silkeborg og Skive

 
 
Region Midtjylland tilbyder fra oktober vaccination mod influenza og COVID-19 til borgere, der er udpeget som målgruppe af Sundhedsstyrelsen. Derfor åbner HE Midt igen vaccinationscentre i Viborg, Silkeborg og Skive. Vaccinationscentrene i Silkeborg og Skive lukker dog igen, når efterspørgslen er aftaget. Derefter fortsætter vaccinationscentret i Viborg med at holde åbent i hele vaccinationsperioden frem til 15. januar og står således også for at vaccinere skibonitter og silkeborgensere i den sidste del af perioden.
Læs mere om vaccinationsindsatsen

Barrierer for behandling af åreforkalkning

 
 
Mere end 500.000 mennesker lever i dag med en eller flere former for åreforkalkning alene i Danmark, hvor forekomsten af åreforkalkning siden 2004 er steget med 31 procent. Et nyt ph.d.-projekt af Malene Glud på RH Viborg, "Efterlevelse af behandlingsretningslinjerne for danske patienter med åreforkalkning – identificering af barrier og facilitatorer," har til formål at identificere individuelle barrierer for optimal forebyggelse af åreforkalkning i Region Midtjylland.
Læs mere om det nye ph.d.-projekt
 

Tilpasning til fremtiden

Arbejdet med tilpasning til fremtiden skal give nye perspektiver på praksis i HE Midt og samtidig give grobund for at sprede nye idéer på tværs af hospitalsenheden.  
 
Arbejdet med tilpasning til fremtiden udspringer af forandringsvejen om Transformation kombineret med inspiration fra anbefalingerne i Vælg Klogt-kampagnen, som er et samarbejde mellem Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber.  
 
Alle afdelings- og centerledelser har fået til opgave at udpege to tiltag eller projekter.  
 
Projekter skal være konkrete og implementerbare på den korte eller mellemlange bane. Se den fulde liste over alle aktuelle tiltag.
Læs mere om Tilpasning til fremtiden på intra
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen og Rikke Dueholm
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen