Se nyhedsbrevet i browser
 
ViC TemaNyt | Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering 
 
Indsigt, erkendelse og accept
12. september 2023 
 
 
 
 

Indsigt er biologiske, psykologiske og sociale processer

Neuropsykologerne Lars Evald og Mette Aggerholm sætter rammen for denne gangs tema. Lars introducerer med en klumme, og Mette introducerer til ny tværfaglig indsigtsretningslinje.
 
At erkende og komme overens med, at man er forandret efter en erhvervet hjerneskade og de ændrede vilkår, det medfører, er en tidskrævende og livsforandrende proces. En hjerneskade er ofte en markant livsomvæltning, som patienter og pårørende skal lære at kende og tilpasse sig i månederne og årene, der følger.
 
Indsigten i de følger, som hjerneskaden har medført, udvikles gradvist over tid. Forudsætningerne for at udvikle indsigt kan hos den ramte være udfordret af selve hjerneskadens biologiske forandringer, men psykologiske og sociale faktorer kan også spille en afgørende rolle. Man taler således om en biopsykosocial model, hvor komplekse samspil mellem neurobiologiske, psykologiske og sociale faktorer samt omgivelsesfaktorer har betydning for patientens erkendelsesproces og hans tilpasning til og accept af de nye livsbetingelser.  
 
I dette temanummer berører vi forskellige aspekter af indsigt, erkendelse og accept i en biopsykosocial forståelsesramme. Vi lægger ud med den biologiske forståelse af mangelfuld sygdomsindsigt, ofte omtalt som anosognosi, og bevæger os derefter over i de mere psykologiske og sociale processer. Omgivelsesfaktorer har afgørende betydning for at hjælpe den ramte til at opnå bedst mulig erkendelse og accept som udgangspunkt for en meningsfuld tilværelse efter en erhvervet hjerneskade.
Læs hele klummen af Lars Evald her
 
 

Ny tværfaglig indsigtsretningslinje på Hammel Neurocenter

En gruppe tværfagligt klinisk personale på Regionshospitalet Hammel Neurocenter har udarbejdet en ny tværfaglig indsigtsretningslinje, der beskriver ”Best Practice” for rehabilitering af indsigtsproblemer (anosognosi) hos hjerneskaderamte.
 
Det er afgørende for fagpersonalet at opnå en fælles forståelse af indsigtsbegrebet og evidensbaseret viden om, hvordan de kan hjælpe patienter med begrænset indsigt og deres pårørende bedst muligt. Den nye retningslinje ruster det kliniske personale til en ensartet og velfunderet praksis i arbejdet med indsigtsproblemer, så den hjerneskaderamte afhængigt af sine forudsætninger opnår bedst mulig indsigt i følgerne efter hjerneskaden og dermed bedst mulige betingelser for at leve et godt og meningsfuldt liv.  
  
Indsigtsretningslinjen forventes at udkomme i slutningen af 2023. Herefter følger en implementeringsproces med intern undervisning af al klinisk personale på Hammel Neurocenter i løbet af 2024 og udvikling af eksterne kurser til samarbejdspartnere inden for neurorehablitering.  
Læs hele Mette Aggerholms introduktion til indsigtsretningslinjen her
 

Arbejdet med personer med en hjerneskade er hårdt mentalt og kræver støtte

 
 
Sundhedsprofessionelle, der arbejder med personer med en erhvervet hjerneskade, træder ind i mange krisefyldte rum. På Regionshospitalet Hammel Neurocenter støtter psykolog Rita Andersen personalet i at håndtere svære situationer og fastholde deres energi, arbejdsglæde og faglige stolthed.
 
I rehabiliteringsforløb skal de sundhedsprofessionelle ikke kun forholde sig til konsekvenserne af hjerneskaden, men også til det liv og den livshistorie, patienten er del af. Kunsten for de professionelle er at kunne koble deres faglighed "klogt" til patientens livsverden, så patienter og pårørende oplever det som meningsfuldt og hjælpsomt. Ifølge Rita Andersen er det vigtigt at støtte personalet i at arbejde ud fra, at der er et menneske bag enhver hjerneskade.
 
Forslag til litteratur:
  • "Mennesket er" af Dorthe Birkmose
  • "Problemskabende adfærd ved udviklingsforstyrrelser eller udviklingshæmning" af Bo Hejlskov Elvén
  • "Sundhedsfremme i teori og praksis" af Torben K Jensen og Tommy J Johnsen
  • Hvidbog om rehabilitering 2022 af Rehabiliteringsforum
Læs hele nyheden her
Læs artiklen “Først menneskearbejde, så ekspertarbejde - det er mit mantra”
 

Hospitalspræst om sorgbearbejdelse: "Min fornemste opgave er at gøre mig selv overflødig"

 
 
Hospitalspræst Trine Raundahl Kofoed står til rådighed, når livet driller for Regionshospitalet Viborgs patienter, pårørende og medarbejdere, og plan A skal erstattes med plan B-Å. Trine finder stor mening i at yde sjælesorg og skabe indsigt i, at livet er vigtigt - blot ved at være til stede.
 
Når man henvender sig til Trine Raundahl Kofoed, tager hun imod mennesker med mentaliteten "hvad kan jeg gøre for dig?". Ved ikke at have nogen dagsorden kan patienter, pårørende og medarbejdere bruge Trines rum til at lette det, der fylder, uden at det nødvendigvis er det, der fylder næste gang. Trine kalder det sjælesorg.
Læs mere om hospitalspræstens arbejde her
Læs endnu mere om den eksistentielle samtale i neurorehabilitering her
 

Psykologer hjælper patienter med med at acceptere deres nye livssituation efter rygmarvsskade

 
 
For patienterne på Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR) indgår mental rehabilitering som en del af helhedsorienteret rehabilitering. Gennem individuelt tilrettelagte forløb med samtale og terapi hjælper VCR's psykologer patienterne med at arbejde med erkendelse og accept af deres rygmarvsskade og ændrede livsvilkår.
 
I starten af rehabiliteringsforløbet på VCR kan det være en udfordring for mange patienter alene at forstå, hvad en rygmarvsskade er. En del af det indledende erkendelsesarbejde ligger dermed i at opnå viden og indsigt, som mange faggrupper, bl.a. læger, sygeplejersker og terapeuter, bidrager til.
 
Det overordnede mål med psykoterapi er, at patienten lærer at leve med sin rygmarvsskade. Psykologerne arbejder med erkendelse og accept som en sorgproces, da de fleste mennesker, der får en rygmarvsskade, vil opleve en følelse af at miste dele af deres identitet. Mindfulness er en af grundpillerne i psykologernes arbejde med accept. Gennem mindfulness-træning opøver patienterne evnen til at være nærværende og tilstede i nuet og til at være venlige og accepterende over for sig selv.
 
- Der er ingen "one size fits all". Derfor vurderer vi behovet hos den enkelte patient og tilrettelægger hvert forløb derefter, siger klinisk psykolog Nanna Mark.
 
Forslag til litteratur:
  • ”Kort og godt om sorg” af Mai-Britt Guldin
  • ”Når virkeligheden slår hårdt” af Russ Harris
  • ”Lev med livets katastrofer” af Jon Kabat-Zinn
  • "Kunsten at miste. Om tab, sorg og eksistens" af Mai-Britt Guldin og Carlo Leget (udkommer i 2024)  
Læs mere, hvordan psykologerne arbejder med erkendelse og accept på VCR
 

Sådan skaber personalet indsigt for patienten i akutfasen

 
 
Arbejdet med indsigt hos personer, der får en hjerneskade, starter allerede ved indlæggelsen i den akutte fase. I de neurologiske afdelinger bliver arbejdet med indsigt en del af den daglige træning hos patienterne. Niveauet af indsigt er nemlig afgørende for patientens videre forløb.
 
At arbejde med patienternes indsigt indgår i den daglige rehabilitering af patienterne under deres indlæggelsesforløb i en neurologisk afdeling. Under indlæggelsen vil patienten ofte være i en proces angående sin indsigt og erkendelse og vil nogle gange opleve ikke længere at kunne det samme. Hvis en patient er realistisk omkring sin situation eller opnår en god indsigt og erkendelse, giver det personalet bedre forudsætninger for at lave en god og realistisk plan for patientens videre forløb i samråd med patienten og de pårørende.
 
Forslag til litteratur:
  • "Insigt After Brain Injury – What Does It Mean?" af Kit Malia
  • "What works in cognitive rehabilitation: Opinion paper" af Kit Malia
  • Brain Tree Training
Dyk ned i, hvordan de neurologiske afdelinger arbejder med indsigt
 

Kurser og arrangementer med viden om indsigt, erkendelse eller accept

 
Se alle kurser på Regionshospitalet Hammel Neurocenter her