👀 Seneste nyt om behandling, forskning, uddannelse og samarbejde
Se nyhedsbrevet i browser

Steno Diabetes Center Aarhus

Juli 2023
Diabetes: Det sku' være så skidt, men så' det faktisk godt

Skal vi tale om type 1-diabetes på en ny måde?

Hvor en diabetesdiagnose i gamle dage var en dødsdom, er vi i Danmark i dag blandt de absolut bedste i verden til at behandle type 1-diabetes. Og vi kan med stor sikkerhed sige, at langt de fleste, der får sygdommen i dag, aldrig kommer til at opleve alvorlige senfølger til sygdommen.

Alligevel hænger vi fast i en retorik, som kan være med til at udløse diabetes-stress eller nedsætte livskvaliteten på grund af en overdreven bekymring for typiske senfølger som hjerteproblemer, nyresygdomme, øjenskader eller fodproblemer.

Vi har brug for en kulturændring, hvor vi vænner os fra at fremhæve worst-case-scenarier til i højere grad at fokusere på, at det i dag faktisk er muligt at leve et rigtig godt liv med diabetes.

Gevinsten vil kunne aflæses i øget livskvalitet blandt mennesker med diabetes samt en samfundsgevinst i form af et sundhedsvæsen, der baseres på mindre kontrol, mere frihed og individualiseret behandling – og dermed et større overskud til at hjælpe dem, der har det største behov.

Det har jeg skrevet et debatindlæg om i Sundhedsmonitor

På Folkemødet i år mødte jeg Amanda og Ditte, som begge lever med type 1-diabetes. Vi fik en snak om, hvordan de oplever at leve med diabetes som ung i dag, og hvor meget det har ændret sig bare inden for én generation.

Amanda og Ditte understreger det, jeg også kan opleve. At selvom vi siden opdagelsen af insulin har revolutioneret måden at behandle type 1-diabetes på, så kan de unge stadig opleve (dele af) et sundhedsvæsen, som sidder fast i en forældet måde at tale om diabetes på.

Vi skylder ikke mindst de unge at skubbe på den kulturændring, som jeg heldigvis oplever stor opbakning til - og som allerede er i gang.

Troels Krarup Hansen, direktør, Steno Diabetes Center Aarhus

 
Vi skal have verdens bedste diabetesbehandling – for alle

Vi skal have verdens bedste diabetesbehandling – for alle

I foråret var en del af vores ledelse på besøg hos ét af verdens største diabetescentre - Joslin Diabetes Center i Boston. Det er naturligt for os at skele derover, når vi selv har ambitioner om at levere forskning og behandling i verdensklasse. Men uanset størrelse er et center ikke større end den sammenhæng, de systemer og det samfund, det er en del af.

Læs med her
 
Bjørn Richelsen modtager hæderspris for forskning i fedtceller og overvægt

Bjørn Richelsen modtager hæderspris for forskning i fedtceller og overvægt

Bjørn Richelsen, professor ved Aarhus Universitet og netop pensioneret overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og Hormon og Knoglesygdomme på Aarhus Universitetshospital, har modtaget Diabetesforeningens Niels Schwartz Sørensens Legat 2023. Det sker for hans omfattende forskning i fedtceller og overvægt.
Læs nyheden her
 

Samarbejde med AGF og HB Køge skal løfte mænds sunde fællesskaber

I Danmark lever ca. 225.000 mennesker med type 2-diabetes. Og endnu flere er i risiko for at udvikle sygdommen. Nu skal et nyt samarbejde mellem de danske Steno Diabetes Centre og to professionelle fodboldklubber være med til at skabe sunde fællesskaber for fodboldfans.
Læs om samarbejdet her
 
Sårbare voksne med diabetes får bedre livskvalitet og Hba1C gennem fleksible konsultationer

Fleksible konsultationer giver bedre livskvalitet for sårbare voksne med diabetes

Et pilotprojekt med fleksible konsultationsformer for sårbare voksne med diabetes har medvirket til bedre mental trivsel, bedre diabetesregulering og færre ambulante udeblivelser.

Læs mere om resultaterne i fagbladet Sygeplejersken
 
Ny diplomuddannelse for sygeplejersker løfter diabetesbehandlingen

Diplomuddannelse for sygeplejersker løfter behandlingen af diabetes

Det første hold sygeplejersker, som har taget en diplomuddannelse i diabetes, har nu et halvt års klinisk erfaring med uddannelsen i rygsækken – og konklusionen er, at uddannelsen virkelig gør en forskel og løfter kvaliteten af behandlingen.

Læs mere her
 
Se billederne: Nordisk diabetestræf i Aarhus

Se billederne: Nordisk diabetestræf i Aarhus

Flere end 100 diabetesspecialister fra hele norden mødtes over 3 dage i Forum til SSSD2023; den 57. udgave af ”Annual Meeting of the Scandinavian Society for the Study of Diabetes” - eller på dansk; den årlige konference for det nordiske diabetesnetværk.
Se billederne her

Mød Steno Aarhus

Anne er på jagt efter brikkerne i puslespillet "et godt liv med diabetes"

Anne Hvarregaard Mose er udviklingsansvarlig psykolog i Steno Diabetes Center Aarhus. Hun er også vendelbo med aner tilbage fra den "Den store sandflugt". Måske det netop er disse aner, der har betydet, at Anne aldrig har brugt sætningen "det HAR vi prøvet" som argument for ikke at forsøge?
Mød Anne her

Daniel drømmer om nemmere at kunne måle, hvad vi har spist

Daniel Ibsen vil gerne udvikle et værktøj, der kan måle, hvad en person har spist inden for de sidste par måneder ved hjælp af blod- eller urinprøver. Det kan potentielt revolutionere kostforskningen og give bedre kostbehandling til personer med type 2-diabetes. I sidste ende kan det føre til færre komplikationer og et bedre liv med diabetes.
Mød Daniel her

Tilmeld dig efterårets kurser, events og tilbud

For patienter

SteNO-Stress | Kursus i håndtering af diabetes-stress
Motionstilbud til dig med type 1-diabetes
Basal kulhydrattælling (penpebrugere)
Avanceret kulhydrattælling (pumpebrugere)
Gravid med diabetes | Informationsmøde
Find flere tilbud til patienter

For fagfolk

Fyraftensmøde for almen praksis
Diabetes og teknologi (basiskursus)
Basal diabetesundervisning
Diplomuddannelse for diabetes-sygeplejersker
Styr på type 2: Diabetesspil for hjemmeplejen
E-læring: Introduktion til diabetes
E-læring: Den diabetiske fod
Book online oplæg om diabetes
Find flere tilbud til fagfolk