Klik og se nyhedsbrevet i din browser, så får du billederne med!
 
29/06/23 PsykInfo Midt nyhedsmail | Nr. 36
 
Hej, tak fordi du læser med.
I dette nyhedsbrev kan du læse om:
  • Mentalt Pitstop bryder tabuer på årets Smukfest
  • Temaaftener: se det nye efterårsprogram
  • Besøg i de somatiske akutmodtagelser
  • De store, stærke mænd
  • Nyheder fra vores sociale medier
 
 

Sommeren står for døren og redaktionen holder ferie i juli. Vi glæder os til at bringe flere nyheder ved udgangen af august og ønsker alle en god sommer.
 
 
 
 
Bøgeskov, musik og fuglesang
 

Mentalt Pitstop bryder tabuer på Smukfest

Et nyt samarbejde sætter fokus på unges mistrivsel og skaber nye veje for en mere rummelig festival. Sammen med Smukfest sætter vi unges mistrivsel på plakaten, og i bøgeskoven kan festivalgæster besøge vores stand "Mentalt Pitstop".

Her taler vi om det svære og det smukke, lytter med fordomsfrie ører og tager del i den vigtige samtale om unge i mistrivsel og med psykisk sygdom. På standen kan man deltage i hyggelige og sjove aktiviteter og møde mennesker, der kender alt til psykisk mistrivsel.

Hele 15 EN AF OS-ambassadører er med på standen, der har åbent fra onsdag til lørdag. Ambassadørerne fungerer som spejle for de unge og taler med afsæt i egne erfaringer om, hvordan det er at være ung med psykiske udfordringer.

Næsten hver anden ung mellem 16 og 25 år oplever en grad af mistrivsel. Også antallet af unge med psykiske sygdomme stiger – og der er en tæt sammenhæng til psykisk mistrivsel.

- Det er helt særligt, at vi kommer på en festival. Her møder vi de unge på deres banehalvdel, og det giver helt andre spontane samtaler. Det er et vigtigt forebyggende arbejde, for vi vil møde unge, der ikke er bevidste om deres psykiske sårbarheder. Vi oplever ofte, at de spontane samtaler bliver overraskende dybe og hjælper de unge til at få handlet på ting, de går og tumler med, fortæller Jesper Dessau, konsulent i PsykInfo Midt.

EN AF OS og PsykInfo Midt, som er del af Psykiatrien i Region Midtjylland, arbejder for at fjerne fordomme og tavshed om psykisk sygdom. Det skal blive lettere at tale om det.

- Samarbejdet betyder også, at vi og vores ambassadører skal være øjne og ører for, hvordan festivalen bliver mere rummelig og bedre at besøge for psykisk sårbare mennesker, fortæller Jesper Dessau.

Skal du på SMUK festival i år, så slå et smut forbi til en snak og nyd en kop kaffe eller et glas saftevand. Vi glæder os til at se dig.
Se nyheden på hjemmesiden.
 
 
 
Temaaftener efteråret 2023
 

Temaaftener - Efteråret 2023

Programmet er netop udkommet, og den 7. september starter vi ud med efterårets første temaaftener, hvor du kan høre om Bipolar lidelse (Grenaa) og om Depression hos mænd i den modne alder (Lemvig).

De fleste mænd har svært ved at henvende sig til lægen med psykiske problemer. Derfor kan det være særligt vanskeligt at opdage en depression hos lige netop mænd. Kom og hør Niels fortælle sin historie om, hvordan han i en moden alder fandt ud af, at han havde en depression. Rikke Bach Vernersen, sygeplejerske i Team for Akut og Intensiv Psykiatri i Regionspsykiatrien Viborg fortæller om årsager, symptomer og behandling.

Bipolar lidelse rammer op mod tre procent af befolkningen og optræder lige hyppigt hos kvinder og mænd. Kom og hør Mette fortælle sin personlige historie om at leve med sygdommen, og om hvordan hun takler op- og nedture. Du kan også høre psykolog Krista Straarup, ADA klinik for bipolar lidelse, Aarhus Universitetshospital fortælle om sygdommen, dens symptomer og behandling.

Se hele efterårsprogrammet og hent billetter på Psykiatriens hjemmeside.

Program og billetter
 
 
 
Besøg i somatikkens akutmodtagelser
 

Besøg på de somatiske akutmodtagelser

Sammen med vores EN AF OS-ambassadører har vi været ude i alle regionens somatiske akutmodtagelser - og der tages hjerteligt imod derude.

Det er altid med den psykiatriske patient i centrum, når vi er ude for at fortælle og undervise, men emnerne varierer fra gang til gang. For eksempel har Horsens haft besøg seks gange, og her har emnerne bl.a. handlet om den psykotiske patient, om tvang, kommunikation og om "sansekasser".

Cases fra virkeligheden
Når vi er ude i den somatiske akutmodtagelse handler det om at videndele, så personalet bedre forstår den psykiatriske patient. Ambassadørerne fortæller om virkelige, oplevede situationer i akutmodtagelsen - de fleste er heldigvis gode. Men lige så vigtigt er det at fortælle om de knap så gode hændelser. Ambassadørerne giver input til hvordan, man kan gribe mødet anderledes an, og hvilken betydning det netop har for den psykiatriske patient.

- Besøgene fra 'en rigtig psykiatrisk patient' gør en stor positiv forskel ift. kulturen ved modtagelse af denne patientkategori.

Når der fortælles om virkelige situationer, gør det indtryk på personalet og giver stof til eftertanke. For gennem ambassadørernes erfaringer, bliver personalet enten bekræftet i det, der fungerer godt, eller også får de helt nye aha-oplevelser, der kan være med til at skabe andre, mere hensigtsmæssige metoder.

- Det giver SÅ god mening, at I kommer her og fortæller det!

Særligt sproglige og kommunikative metoder er en vigtig del af at skabe en omsorgsfuld og tryg oplevelse for patienten, og et helt konkret eksempel fra en ambassadør er; "sig ikke du kommer igen om ti minutter, hvis det ikke er ti minutter - sig hellere 'jeg kommer igen'." Forventningsafstemning og måden, der formidles på, har stor betydning.

- Det er en meget god og relevant indsigt i en patientgruppe, der kan være svær helt at vide, hvordan man tackler.

-
Det er rigtig godt med øget fokus på psykiatriske patienter, og hvad man kan gøre for at skabe god relation – og godt med info om sansekasserne.

Sansekassens beroligende effekt
Personalet er også glade for modtagelsen af sansekasser. I 2021 udviklede Psykiatrien "sansekassen" til somatikken. Den består af forskellige sanselige artefakter som fx akupunkturringe, fidget-toys, høretelefoner, mandalabøger, kortspil, chili-vingummier og en masse andre hjælperedskaber. Alle sammen ting der kan virke beroligende på forskellige måder og dermed give den psykiatriske patient mere ro til at tage imod behandling.

Ambassadørerne er altid med til at aflevere sansekassen og fortælle om, hvorfor den netop virker for dem. Der er allerede uddelt 20 sansekasser, og i 2023 er vores konsulenter og ambassadører på besøg 12 gange på forskellige akutafdelinger.

 
 
 
Thomas fortæller i en video om det at være mand og have svært ved at tale om psykisk sygdom
 

De store, stærke mænd

Hvordan passer stereotypen om den store, stærke mand med et menneske, der har brug for hjælp til at tumle en psykisk sygdom?

Mænd kæmper også med psyken – men mange mænd siger ikke et ord om det. Ofte fordi fordomme står i vejen, og fordi mange mænd ser det som tabubelagt at tale åbent om deres mentale helbred. De kan have svært ved at sætte ord på, og oplever derfor at deres problemer ikke altid bliver taget alvorligt.

Thomas er en af de store, stærke mænd - men han erkender også at have følt sig lille og sårbar med sine psykiske problemer. Han har været en del af en machokultur, hvor man mest snakker om fodbold, og knap så meget om problemer. En kultur, hvor det ikke var normalt at stoppe op og spørge: Hvordan har du det egentlig?

I dag har Thomas det godt med sig selv. Men det har han ikke altid haft. Thomas er nemlig én af de mænd, der har kæmpet med psykisk sygdom - og er sendiagnosticeret.

-
Nogle gange kan du godt føle, at du er den eneste her i verden, der sidder med et sind, der har det svært – men der er hjælp at hente derude, fortæller Thomas, som er EN AF OS-ambassadør i Psykiatrien i Region Midtjylland.

Heldigvis er flere og flere mænd - både kendte og ukendte - begyndt at tale mere åbent om det. At være åben om det var én af de ting, der hjalp Thomas. Hør hans fortælling.

 
 
 
Nyheder fra vores sociale medier

JOB OG PSYKISK SYGDOM

 
Om Job og psykisk sygdom
 
Vi har spurgt nogle af vores EN AF OS-ambassadører om det at være i job og samtidig have en psykisk sygdom. Det er der kommet nogle udsagn og gode råd ud af, som vi har delt.
 
Se opslaget her
 

NÅR BØRN OG UNGE MISTRIVES

 
Om debat i P1-programmet
 
Professor Per Hove Thomsen, Psykia-trien i Region Midtjylland, var del af ekspertpanelet hos Hjernekassen ved radiovært og speciallæge i psykiatri Peter Lund Madsen.
 
Se opslaget her
 

BLIV KLOGERE PÅ B-BAT

 
Om B-Bat-Behandling
 
Basic Body Awareness Therapy er en metode, der kan hjælpe med at styrke kontakten til kroppen og til at arbejde med den anspændthed og uro, der kan opstå pga. psykisk sygdom.
 
Se opslaget her
 

TEMA OM SEKSUALITET

 
Sexologisk enhed i Skejby
 
I juni kørte vi et tema med fokus på seksualitet og psykisk sygdom med forskellige vinkler. Se fx oplsaget om Sexologisk Enhed i Skejby, eller læs artiklen på hjemmesiden.
 
Se opslaget her
 
  Link til Facebook-side   Link til Instagram-profil   Link til LinkedIn-side   Link til YouTube-profil  
 
 Send til en ven
 
Send mailen videre til én, der kunne have glæde af den
Region Midtjyllands psykiatriske
informationscenter