Mød vinderen af regionens landsbypris og kom med til fest i Spiring

Grafik

NYHEDSBREV #7

Videndeling om bæredygtige landsbyer

 
Kære læser
 
Snart står sommeren for døren og i regionens landdistriktsarbejde har det været et begivenhedsrigt forår.  
 
Vi har f.eks. sammen med 200 engagerede borgere, fagfolk og politikere gennemført landsbydagen Spiring. Regionsrådet har kåret vinderen af årets landsbypris og den nye initiativpris, og så har vi netop åbnet for, at du kan søge vores regionale landdistriktspuljer.
 
Det kan I læse om i dette nyhedsbrev.
 
God læselyst!
 
Bedste hilsner 
Landdistriktsteamet i Region Midtjylland
Besøg Landsbyviden.rm.dk
 
Landsbydagen
Se video og hør podcast fra dagen her
Spiring - Et laboratorium for fremtidens landdistrikter
Hvorfor blomstrer nogle landsbyer, mens andre visner? Hvordan ser fremtidens landsby ud? Det og meget andet undersøgte vi i en rigtig landsbyramme. Vi byggede nemlig en landsby med 10 huse. Hvert hus satte fokus på funktioner og faktorer, der er vigtige for udvikling af stærke lokalsamfund, såsom natur og vedvarende energi. Hvert hus var rammen om en tematisk workshop, hvor landsbyer og region m.fl. delte erfaringer og udviklede nye ideer. 
 
Landsbyprisen 2023 går til Asferg
Det blev Asferg, der løb med årets landsbypris på 150.000 kr. for deres enestående evne til at stå sammen og handle. Det har f.eks. ført til opførelsen af Træningshuset, bevarelse af købmanden og ikke mindst en stor indsats for børnefamiliers bevægelse og trivsel. 
Som noget nyt uddelte regionsrådet en initiativpris på 25.000 kr., som gik til Nørre Snede for et målrettet lokalt udviklingsarbejde for bæredygtig udvikling.
 
Stort tillykke til begge landsbyer!  
Vinderen af Landsbyprisen Asferg
Mød de to prisvindere her
 
 Få støtte til jeres udviklings- eller energiprojekter
 
I forbindelse med landsbydagen den 15. april, annoncerede vi åbningen af to puljer under "Den bæredygtige landsby". Kommuner og lokalfællesskaber kan sammen søge puljerne og få støtte på op til 100.000 kroner.  
 
Den ene pulje handler om borgerdrevne energiløsninger, og kan hjælpe landsbyer med at afklare, hvilke alternative energikilder de kan bruge til at opvarme deres huse eller dække deres elforbrug. Den anden pulje støtter projekter, der udvikler og styrker landsbyerne i regionen og skaber bæredygtige tiltag og løsninger. Læs mere her.  
 
Ansøgningsfrist for begge puljer: d. 25. august 2023 kl. 12.00.   
 
Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Christian Selmer Fredsø Jensen på christian.fredsoe@ru.rm.dk eller ring 20729472.
 
Skriv til os
Skriv meget gerne til os, hvis du har en idé til noget, vi skal fortælle mere om. Det kan være et vigtig tema, du gerne vil have udfoldet en god idé, et inspirerende eksempel eller andet.
Landsby gåtur
Fortæl os mere her