Se nyhedsbrevet i browser
 
ViC TemaNyt | Tryksår 
Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering 
 
 9. maj 2023 
 
Hvad er tryksår: Tryksår (decubitus) kaldes også liggesår eller siddesår og defineres som: "[…] En afgrænset skade på huden og/eller det underliggende væv, vanligvis over et knoglefremspring, som opstår som følge af tryk eller tryk i kombination med forskydning af vævet (shear)"1.
Klik på fotoet for fuld størrelse.
  
Kort om tryksår: Der findes ikke konkrete tal på, hvor mange mennesker, der har tryksår i Danmark. Opgørelser tyder på, at mellem 13 og 43 % af indlagte patienter i Danmark får tryksår, og at omkring 16% af borgere tilknyttet kommunal hjemmepleje har tryksår. I Dansk Patientsikkerhedsdatabase findes der 2439 utilsigtede hændelser i procesgruppen ”tryksår” de seneste 2 år, som er rapporteret fra kommuner, hospitaler og andet regionalt fx regionale botilbud og privat fx privathospitaler, hospice og specialhospitaler. Der kan dog være rapporteret hændelser om tryksår i andre grupper.
 
Heling af et dybt tryksår tager mange måneder eller endda år og er en stor belastning for den enkelte, der bliver ramt. Derudover er tryksår en betydelig økonomisk belastning for samfundet, da behandling af tryksår i Danmark i 2010 blev vurderet til at koste 1,3 milliarder kroner årligt2.
 
1: Fag & Forskning Sygeplejersken, 2018: "Tryksår skyldes altid tryk." s. 25-28.
2: Ugeskrift for Laeger 172.8, 2010: "Forekomst af decubitus på hospital." s. 601-6. 
 
Privatfoto af Åse Fremmelevholm.
 

Tryksårssygeplejerskens anbefaling: husk at "HUSKE"

Danmarks første tryksårssygeplejerske Åse Fremmelevholm anbefaler alle klinikere, der arbejder med forebyggelse og behandling af tryksår, at anvende og dokumentere brugen af HUSKE – et "care bundle"-redskab, som bygger på Den Nationale Kliniske Retningslinje for Forebyggelse af Tryksår. Det gælder både under indlæggelse på hospitalerne og i hjemmet.
 
- Håbet er at få alle, der arbejder med tryksår, til at anvende HUSKE i deres daglige arbejde, selvom det kan være vanskeligt med begrænsede ressourcer på området, siger Åse Fremmelevholm.
Dyk ned i arbejdet her
 
Privatfoto af Knærke Søgaard.
 

Knærke vil forebygge tryksår med ph.d.-projekt

Sygeplejerske og ph.d.-studerende Knærke Søgaards ambition er at forebygge tryksår hos personer med en rygmarvsskade. Det gør hun med sit ph.d.-projekt, der består af 3 delstudier. Hendes vigtigste budskab er: forebyg og sæt ind med det samme, du ser en rød plet. Det skal være med til at nedbringe antallet og udviklingen af reelle tryksår og sikre en hurtigere og bedre behandling af potentielle tryksår.
 
- Der er god evidens for, at man kan forhindre såret i at udvikle sig, hvis der er den rette opmærksomhed på det røde mærke, og hvis man sætter ind fra starten af, siger Knærke Søgaard.
Læs mere om ph.d.-projektet her

INPUT FRA KOMMUNERNE

 

Mangel på fast arbejdsgang om forebyggelse af tryksår i Aarhus Kommune

Privatfoto af sårteamet og siddestillingsteamet i Aarhus Kommune.
 
Aarhus Kommunes sårteam og siddestillingsteam arbejder tværfagligt omkring tryksår. De to teams arbejder hen imod en fast arbejdsgang i Aarhus Kommune, som skal uddanne sundhedsprofessionelle og sikre forebyggelse af tryksår og behandling i de tilfælde, hvor skaden er sket.
 
Læs mere om manglen på fast arbejdsgang
 
 

Kolding Kommune bruger pleje.net som supplement til journalføring

Privatfoto af sårsygeplejerske Anne Markussen, der bruger pleje.net.
 
Sårsygeplejerskerne i Kolding Kommune bruger fotojournalen "pleje.net" i deres daglige arbejde med sårbehandling af tryksår i samarbejde med andet sundhedspersonale i kommunerne, på hospitalet og hos de praktiserende læger. Det hjælper sundhedspersonalet til at følge sårene tæt, fremmer tværfagligt og tværsektorielt samarbejde og involverer borgerne i egen sårbehandling.
Læs mere om kommunens brug af pleje.net
 

Beretninger fra borgere med tryksår i baggagen

 
- Frygten for at få et tryksår fylder konstant i mit baghoved, siger Mikkel Bundgaard. 
 
Læs Bentes, Mikkels og Viggos ærlige beretninger om at leve med konsekvenserne af tryksår som rygmarvsskadet. Læs også deres bud på at nedbringe antallet af tryksår og forbedre behandlingen, og hvordan de arbejder for visionen gennem deres frivillige arbejde i Tryksårsalliancen.
 
- Når skaden er sket, er det nødvendigt, at eksperternes viden bliver stillet til rådighed et sted, hvor vi nemt kan finde den, mener Viggo Rasmussen.
 
- Mit håb er, at flere vil tage den røde plet alvorligt, for den behøver ikke være en katastrofe, hvis bare der bliver handlet, tilføjer Bente Ovesen.
Læs mere om borgernes beretninger
 
 

Tryksårsalliancen

Tryksårsalliancen er en nyere sammenslutning, der arbejder for at fremme den tværfaglige og tværsektorielle indsats i forebyggelse og behandling af tryksår hos personer med en rygmarvsskade.
 
Tryksårsalliancen består indtil nu af repræsentanter fra:
Plastikkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital, Neurocenter Region Hovedstaden, Specialhospitalet for Polio- og Ulykkesramte, Aarhus og Rødovre, Vestdansk Center for Rygmarvsskade, Sårklinikken på Regionshospitalet Viborg, Center for Specialrådgivning i Aarhus Kommune, Kolding Kommune, brugerrepræsentanter, Videnscenter for Neurorehabilitering (VNR) og Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering (ViC). Der kommer løbende flere til.
Læs mere om alliancen her
 
For mere info - kontakt Knærke Søgaard her

National Klinisk Retningslinje

Formålet med den nationale kliniske retningslinje er at bidrage til en ensartet og evidensbaseret tilgang til forebyggelse af tryksår på nationalt plan.  
 
Retningslinjen præsenterer anbefalinger i forhold til fem kliniske problemstillinger, som vedrører forebyggelsesindsatser for borgere/patienter der er vurderet i risiko for udvikling af tryksår. Evidens for anbefalingerne er vurderet ved hjælp af GRADE metoden.
 
Få en opsummering af retningslinjen
 
Dyk ned i retningslinjen her

Regional Klinisk Retningslinje

Region Midtjylland har også sin egen regionale retningslinje for forebyggelse af tryksår.

Formålet med den regionale retningslinje er: "[...] at forebygge tryksår ved systematisk at ide​​ntificere risikofaktorer hos patienten, inddrage patient og pårørende under hensyn til ønsker, ressourcer og behov og anvende et sæt af evidensbaserede interventioner, kaldet carebundle." (Kilde: regional retningslinje).

 
Hent lommekort direkte her
 
Find retningslinjen i e-dok her
 

Udvalgt litteratur om tryksår

 
Haesler, Emily (Ed .)., National Pressure Ulcer Advisory Panel, European Pressure Ulcer Advisory Panel and Pan Pacific Pressure Injury Alliance 2014 & 2019: "Prevention and Treatment of Pressure Ulcers: A Clinical Practice Guideline"
 

 

 
 

Kommende arrangementer om tryksår

13-15. september 2023
 
Temadag om tryksår i Region Syddanmark
11. oktober 2023 (tilmelding bliver tilgængelig her inden sommerferien)
 

Kurser om tryksår

Sårkursus - nye hold i Viborg (25.-26. september og 2.-3. oktober) og Aarhus (dato følger)
Udbydes af Region Midtjylland
 
Udbydes af UC SYD Efter- og videreuddannelse