Velkommen til Spiring!

Grafik

NYHEDSBREV #6

Videndeling om bæredygtige landsbyer

 
Kære læser
 
Hvordan får vi fremtidens landsbyer til at blomstre?  
 
Lørdag d. 15. april bygger vi Holstebro Musikteater om til en fiktiv landsby. Et levende laboratorium, hvor vi går tæt på udfordringer, muligheder og ideer. Og du og dit netværk er naturligvis inviteret. 
 
I vores fiktive landsby Spiring er der fokus på bæredygtig udvikling af landsbyer og landdistrikter. Vær med til at diskutere nogle af de emner, som er vigtige for lokalsamfundenes sammenhængskraft og bæredygtige udvikling. Du får mulighed for at høre andres erfaringer og dele dine egne erfaringer. Du møder spændende eksempler på landdistriktsudvikling på workshops, og du får ny viden, netværk og inspiration med hjem.
 
Hvordan skaber vi fx gode energiløsninger? Hvordan ser den kollektive trafik ud i fremtiden? Hvad kan vi gøre for at bevare købmanden, og hvad gør det attraktivt for unge at bo på landet?
Det er blot nogle af spørgsmålene, som du kan fordybe dig i ud over emner som natur, sundhed, kultur, uddannelse, købmanden, unge og landsbyudvikling.
 
Ta' skridtet og meld dig til med det samme.
 
 
Der er tilmeldningsfrist d. 1 april. 
 
Vær OBS på at tilmelding er først til mølle. 
 
Med venlig hilsen
Landdistriktsteamet i Region Midtjylland
 
Spiring byskilt
Besøg Landsbyviden.rm.dk
 
10 huse, 10 udfordringer, 10 muligheder
Spiring består af 10 huse, hvis funktioner er vigtige for livskvalitet og sammenhængskraft på landet. I husene byder værter indenfor til dialog om bl.a. energiforsyning, natur, sundhed, mobilitet, kultur, iværksætteri, uddannelse, købmand, landsbyudvikling og ungdomsliv. Her møder du også frivillige lokale aktører, som er parate til at dele deres erfaringer og inspirere med det, der har virket rigtig godt for dem.  
 
I huset Landsbyen som energiproducent kommer du tæt på, hvilke fremtidige løsninger, der både kan understøtte omstillingen til vedvarende energi og samtidig skabe værdi for lokalsamfund og lokalliv.  
 
Sundhedsfremmehuset drøfter vi bl.a., hvordan vi forebygger mistrivsel i landområderne. Kan vi fremme den nære sundhed, hvis vi tænker nyt, arbejder sammen, engagerer os lokalt og har øje for det brede perspektiv?  
Eller besøg Det energivenlige hjem, Ungdomshuset, Kultur- og medborgerhuset, Mobilitetsskuret, Købmanden, Landsbyens natur, Landsbykontoret og Uddannelseshuset. Det hele handler om at dele viden. Vi vil høre dine idéer og vi vil hjælpe dem tættere på realisering.  
 
Huse
Se oversigt over workshops og huse
 
Læs om Karen Lumholt
Læs om Karen Lumholt
Oplæg ved Karen Lumholt
Karen Lumholt er journalist, tidligere DR-P1 og forfatter/medforfatter til 10 bøger om bl.a. samfundet.
 
Hun fortæller om, hvordan fremtidige tendenser har stor betydning for udviklingen af landdistrikter. Om landsbyerne som frontløbere, udviklere og laboratorier. Om vigtigheden af at orientere sig mod hinanden og løfte opgaver i tværfaglige fællesskaber.
 
Få en fantastisk opevelse i vores landsby laboratorium 
Du kan i løbet af dagen deltage i fire ud af ti miniworkshops, hvor praktikere fortæller om deres erfaringer, fagfolk supplerer med viden, og deltagere bidrager med forskellige perspektiver og vigtig indsigt. På byens torv, midt i landsbylivet vil der være oplæg ved Karen Lumholt og musikalske indslag ved Anders Graae. Det er også her du kan netværke, og nyde lækker lokal og bæredygtig mad.
 
I Spiring samler vi alle gode kræfter, der er engagerede i at få landsbyer og landdistrikter til at spire, gro og kaste liv af sig. Fra sundhed og uddannelse til kollektiv trafik og energi. Og vi håber, at du vil være med.  
 
Skriv eller ring til Ikki på 51411966 eller ikki.knudsen@ru.rm.dk, hvis du har spørgsmål til dagen.
 
 
Spiring
Læs mere om Landsbydagen
 
Hvem møder du i Spiring
 
I Spiring mødes faggrupper, interesser og geografi på kryds og tværs:
Politikere, lokalt engagerede borgere, kommuner,
eksperter, folk med idéer, folk med hang til handling
og stærke strateger.
 
Her er der plads til nye netværk, nye idéer og
spændende bud på rammer og løsninger, der understøtter
udviklingen af bæredygtige landsbyer og landområder.
 
 
Musikindslag ved Anders Graae
Anders Graae er uddannet guitarist og sangskriver på Det Jyske Musik-konservatorium i 2009. Han slog igennem med sangen “Den anden pige”, som vandt Tv2 Radios store sangskriverkonkurrence i 2008. Igennem 3 år har Anders Graae rejst rundt og besøgt små danske landsbyer for at skrive nye sange til hver enkelt landsby.  
Anders Graae pressefoto
Læs om Anders Graae