Se nyhedsbrevet i browser
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 8 - 2023  

Fælles opmærksomhed sikrer hjælp til udfordrede patienter

 
 

Patienter med eksempelvis multisygdom, kognitive udfordringer, misbrug eller manglende netværk kan være udfordrede i et strømlinet og effektivt hospitalsvæsen. Derfor har Center for Planlagt Kirurgi udviklet et koncept, der skal tage særligt hånd om netop den gruppe patienter. Konceptet hedder SuperCare, og det er kun blevet mere relevant i løbet af de senere år.

- SuperCare er ikke et fast standardforløb men et opmærksomhedskoncept og et fælles kommunikationsredskab, som sikrer, at vi får givet de mest sårbare patienter den hjælp, de har brug for, fortæller sygeplejerske og forløbskoordinator Helle Kjær Hvidtfeldt.

Patienternes udfordringer kan handle om alt fra kognitive udfordringer over misbrug til sociale problemer, og i praksis er eksempelvis demens, angst, misbrug, multisygdom og manglende netværk noget af det, der kan aktivere SuperCare-konceptet før, under og efter operation. Konceptet sikrer en ekstra fælles opmærksomhed på patienten og kan eksempelvis resultere i et ekstra telefonopkald før eller efter operationen, dialog med Klinik for Ældresygdomme eller patientens hjemkommune, henvisning til alkoholrådgivning eller lignende.

- Patienterne får et mere trygt forløb, hvor vi bedre kan få taget hånd om udfordringerne på forhånd. For hospitalet betyder det samtidig, at vi potentielt får forebygget genindlæggelser og komplikationer, som ville koste os tid og ressourcer i den anden ende, siger klinisk sygeplejespecialist Inger Markussen Gryet.

Læs mere om konceptet på hjemmesiden

Konflikter skal forebygges med fælles indsats

Ny screeningspraksis og fælles sprog og aftaler skal gøre det nemmere at forebygge og håndtere konfliktfyldte situationer på sengeafsnittene i Hjertesygdomme og Medicinsk Afdeling.  

Hvordan forebygger vi konflikter? Og hvordan håndterer vi situationer med vold, trusler og chikane, når de opstår? Det spørgsmål har Medicinsk Afsnit 1 og Hjerteafsnit på det seneste haft fokus på.

Indsatsen har blandt andet resulteret i en fælles temadag om konflikthåndtering og indførelsen af et nyt redskab til forudsigelse og forebyggelse af vold, ligesom Medicinsk Afsnit 1 har taget en app til anmeldelse af VTC'er i brug for at gøre det lettere at anmelde vold, trusler og chikane.     

- Vores medarbejdere skal jo lige som alle andre kunne tage trygt på arbejde, og de skal have en fornemmelse af, at det her er noget, vi håndterer i fællesskab, lyder meldingen fra oversygeplejerske Jette Roed Brodersen på Hjerteafsnit og oversygeplejerske Mette Kirkegaard fra Medicinsk Afsnit 1.

Læs mere om indsatsen på intra

Danmarks bedste fejres med kage

 
 

HE Midt Køkken har bagt 160 kilo kransekage. Kagen bliver tirsdag den 28. februar fordelt blandt alle hospitalsenhedens medarbejdere som en hilsen fra hospitalsledelsen i anledningen af de nylige Danmarks Bedste-kåringer.

- I virkeligheden ville vi jo gerne ud og trykke samtlige 4300 medarbejdere i hånden og sige tak. Så kagen bliver den symbolske måde at gøre det på. I HE Midt er vi heldige at have Danmarks bedste medarbejdere, og det er dét, der gør, at vi kan præstere på så højt niveau, at vi kan blive kåret som landets bedste, siger hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen.

I år vinder HE Midt titlerne som Danmarks Bedste Mellemstore Hospital (Viborg), Danmarks Bedste til Demens (Neurologi) og Danmarks Bedste til Atrieflimren (Diagnostisk Center og Hjertesygdomme).

Læs mere på intra

Ph.d.-projekt sætter fokus på multimorbiditet

 
 
Multimorbiditet, som er to eller flere samtidige kroniske sygdomme hos en person, udgør en voksende sundhedsudfordring globalt set. Den 3. marts 2023 forsvarer ph.d.-studerende Cathrine Bell fra RH Silkeborg et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, Health, der sætter fokus på emnet.
Læs om projektet på hjemmesiden

Nu kan du søge støtte til bæredygtige projekter

 
 
Center for Bæredygtige Hospitaler har åbnet for ansøgninger til årets bæredygtighedspulje. Puljen giver mulighed for at søge op mod 50.000 kroner til bæredygtige projekter på Region Midtjyllands hospitaler. Ansøgningsfristen er 3. april - 7. marts er der mulighed for at deltage i workshop i Viborg.
Læs hvordan du søger midler

Åbent Læringscenter – kom og øv dig

 
 

Læringscenter Midt lancerer et nyt koncept – "Åbent Læringscenter". Her kan du komme og øve forskellige færdigheder i HE Midts læringscenter. Det foregår fem forskellige dage i løbet af 2023, og hver gang er der udvalgt et tema som eksempelvis forflytning, værnemidler, anlæggelse af drop og blærekateter.  

Åbent læringscenter finder sted følgende dage i 2023 fra klokken 13 til 15:  

  • 1. marts: PVK-anlæggelse (venflon)
  • 1. juni: Blærekateter og kateterpleje
  • 31. august: Basal genoplivning
  • 31. oktober: Forflytning
  • 7. december: Værnemidler  
Tilbuddet henvender sig både til nye og erfarne. Der vil være undervisere til stede hver gang, så der er mulighed for at få vejledning fra faglige eksperter. Åbent Læringscenter foregår som "drop in", og du kan derfor komme i det åbne tidsrum, ligesom det passer ind i arbejdsdagen.
Læs mere på intra

Husk dit ID-kort når du skal klæde om eller hente cykel

RH Silkeborg indfører 1. marts automatisk dørkontrol til hospitalets omklædningsrum og cykelskur. Det betyder, at du fremover kun kan komme ind i de nævnte områder, hvis du har dit ID-kort med dig.  
Den automatiske dørkontrol indføres af sikkerhedsmæssige årsager. På den måde sikrer vi, at det kun er medarbejdere med ærinde i området, der har adgang til cykelskur, uniformer og omklædningsrum, ligesom vi bedre kan forebygge tyveri fra både omklædningsrum og cykelskur.
Læs mere på intra
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Cecilia Honores Møller
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen og Rikke Dueholm
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen