Klik og se nyhedsbrevet i din browser, så får du billederne med!
 
28/02/23 PsykInfo Midt nyhedsmail | Nr. 32
 
I dette nyhedsbrev kan du læse om:
  • PsykInfo Talk - medicin i psykiatrien del 1
  • Temaaftener i marts & april 
  • Café Liv - pilotprojekt får vinger
  • Psykisk sygdom og fødsel
  • Fædre får også fødselsdepressioner
 
 

PsykInfo Talk - Medicin i psykiatrien - del 1

 
 
Psykinfo Talk er en af de mange oplysningsindsatser, PsykInfo Midt arbejder med for at fremme afstigmatisering og øge viden om psykisk sygdom. I denne udgave af PsykInfo Talk tages der fat på første del af mini-serien om, hvordan medicin bruges i psykiatrien. Første del har fokus på Børn og Unge.

I videoen kan du høre Karen Bøndergaard fortælle om sine oplevelser med medicinering som barn og ung. Hun taler sammen med læge Jakob Isøe Klærke om medicinsk behandling - en oplysende debat faciliteret af konsulent Jesper Dessau, PsykInfo Midt. 

I debatten tales der bl.a. om, at medicinsk behandling sjældent står alene - at den ofte vil være et supplement til anden behandling. Det gælder både for børn og voksne. Især som forældre er der en bekymring omkring medicinering af børn og de bivirkninger, der kan dukke op. Nogle gange er det overvældende, og det er vigtigt at turde tale om, hvorfor og hvornår medicin kan være en god idé.

Se hele Talk'en (28 min.) og hør mere i informationsvideoen om Medicin og Børn & unge.
 
 
 
 
Temaaftener for marts og april 2023
 

Kom med til temaaften i foråret


Du kan se hele programet og købe billetter på hjemmesiden for psykiatrien i region midtjylland.

På en temafaten møder du som regel én eller flere ambassadører fra organisationen "EN AF OS". Ambassadørerne fortæller personlige beretninger om det at have en psykisk sygdom helt inde på livet. Du kan også høre fagpersoner fortælle om, hvordan de arbejder med diagnoserne til hverdag.

Hvad er det en temaaften kan give?
Christina Fisker er ambassadør i EN AF OS, og oplever at mange får lettet skuldrene, når de hører, det er helt "normalt" at have de udfordringer, de har - både som den diagnoseramte men også som pårørende. Christina oplever, at mange får aha-oplevelser, både ift. det faglige men også ift. mestringsstrategier og tilbud, der er mulighed for at benytte, når man lever med psykisk sårbarhed.

Nanna Petersen Duus er psykolog v. Konsulentenheden Autismefokus, og finder det inspirerende og givende at se, at temaaftener er med til at starte samtaler, der ellers kan være svære at tage hul på. Hun oplever, at folk giver udtryk for at have fået ord og forklaringer, som hjælper dem til at udtrykke nogle af de vanskeligheder, de oplever. Andre beskriver, at aftenenerne giver dem fælles information, der gør det lettere at tale om svære emner sammen i familien.

Temaaftenerne sætter fokus på emner inden for psykiske diagnoser, og er for alle, der har en interesse i at blive klogere på livet med psykisk sygdom.

Køb billetter
 
 
 
 

Café Liv - pilotprojekt har fået vinger

 
EN AF OS holder oplæg om empowerment

I 2022 kickstartede peer-medarbejderne i Afdeling for Psykoser initiativet Café Liv. Café Liv består af en række arrangementer, der skal give patienterne ved Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien et fristed til social samvær i hyggelige og uformelle omgivelser.

Café Liv startede som et pilotprojekt, men erfaringerne har været så positive, at caféen nu fortsætter i 2023.

De første arrangementer er kommet godt fra start i januar og februar om f.eks. emnet Empowerment. Ambassadører fra EN AF OS var inviteret til at fortælle om deres recovery proces. Ved bordene blev der bl.a. delt erfaringer og gode idéer til, hvordan man kan tage styringen i sit eget liv.

Nogle af grundene til at Café Liv modtages så positivt, er at deltagerne føler sig trygge, og at det er hyggeligt at snakken foregår i små grupper. 

Forårets øvrige arrangementer er:
29. marts: Pårørende (pårørende er velkomne)
26. april: ECT (elektrokonvulsiv terapi)
31. maj: TMS (transkraniel magnetstimulation)

Læs om Café Liv
 
 
 

GRAVIDITET & PSYKISK SYGDOM

 
Gravid par hilser på medarbejder
 
At blive forælder kan være en stor mundfuld – specielt hvis du også er ramt af psykisk sygdom. Det kan her være nødvendigt at forberede dig på dét at blive forældre.
 
Se opslaget her
 

FAR, PAS PÅ DIG SELV

 
Far på barsel
 
En fødselsdepression kan ramme alle. Også nybagte og kommende fædre. 1/10 fædre får i løbet af livet en fødselsdepression, men mange har ikke lyst til at sige det højt.
 
Se opslaget her
 
 
 Send til en ven
 
Send mailen videre til én, der kunne have glæde af den
Region Midtjyllands psykiatriske
informationscenter