Det gode ungdomsliv på landet

Grafik

NYHEDSBREV #5

Videndeling om bæredygtige landsbyer

 
Kære læser
 
Unge og unges trivsel er et emne, der fylder meget både i den offentlige debat og hos os, der arbejder med landdistriktsudvikling i Region Midt. 
 
Derfor havde vi fokus på unge til Landdistriktsforskningens Dag arrangeret i samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd. d. 16 nov, hvor budskabet lød på, at det gode ungdomsliv skal skabes af unge for unge. Og derfor sætter vi i dette nyhedsbrev fokus på "Det gode ungdomsliv på landet". Det skal nemlig være godt at være ung på landet, og "landet" har brug for unge!  
 
Så hvad er det gode ungdomsliv på landet? Og hvad får unge til at blive eller flytte tilbage til landet?  
 
I dette nyhedsbrev kan du få indblik i landdistriktsrelevant ungdomsforskning. Du kan bl.a. læse om, hvordan naturen kan noget særligt. Om hvad forsker Eva Mærsk, ph.d. i sociologi og kulturegeografi, konkluderer er vigtigt for at få unge til at flytte (tilbage) på landet.
 
Og så kan du møde tre af Region Midtjyllands SAMFUNDSFORMERE, der har rejst i EU, for at få inspiration til det gode ungdomsliv.    
 
 
Rigtig god læselyst og glædelig jul til jer alle!
 
 
De bedste hilsner fra alle os i
Landdistriktsteamet i Region Midtjylland.
 
Besøg Landsbyviden.rm.dk
 
2 unge i Malling
Læs artiklen om studiet her
Lad de unge flyve væk - og tiltræk dem igen senere
Mange landsbyer og landdistriktskommuner er optaget af at fastholde de unge, men ifølge et nyt studie, kan de med fordel fokusere på at kultivere de unges tilbageflytning i stedet. Eva Mærsk, ph.d. i sociologi og kulturgeografi, har sammen med to kollegaer undersøgt unges flyttemønstre, og studiet viser, at mange unge fraflyttere flytter tilbage igen.
 
SAMFUNDSFORMERE på rejse: Det gode ungdomsliv i Europa
SAMFUNDSFORMERNE er Region Midtjyllands demokratiprojekt for unge mellem 18-25 år. 3 SAMFUNDSFORMERE har været på en rejse rundt i Europa for at undersøge det gode ungdomsliv på land og i by, og hvordan det er at være ung i Europa. Cathrine de Nijs, Sofie Bonde og Amanda Birgit Hansen er kommet hjem med mange nye indsigter, som de har delt gennem forskellige produkter.
Billede af samfundsformere i Weimar
Ja tak, jeg vil gerne læse mere
 
Vi inviterer til webinar!
 
"I skovens dybe stille ro...
Nørre Snede planter mikroskove for læring og stærke fællesskaber"
 
Torsdag den 19. januar kl. 16-17:15
 
 Mikroskove bidrager til vores mentale sundhed og trivsel, læring og dannelse. Og ikke mindst til at naturen kan få det bedre. Til dette webinar, bliver du klogere på, hvad mikroskove kan gøre for dig og din landsby.

Hør hvordan Det Grønne Nabofællesskab og Skolen i Nørre Snede skabte et stærk partnerskab omkring naturdannelse og borgerinvolvering, og samtidig understøtte en række verdensmål.
I panelet er den centrale lærer i projektet Carsten Kaa,  Kasper Pauli Pedersen, Viceborgmester i Ikast-Brande Kommune og Jessica Baier, udviklingskonsulent, Aarhus Omstiller.

 
2 unge der cykler ved vandet
Læs mere om projektet her
Brug naturen rigtigt - og skab større trivsel for unge
Nærheden til naturen er en af landdistrikternes store styrker. Ifølge et nyt forskningsprojekt fra Center for ungdomsforskning (CEFU) på Aalborg Universitet, kan naturen gøre en positiv forskel for unge. Især dem, der synes livet er svært. Professor Niels Ulrik Sørensen fortæller, om projektets vigtigste konklusioner, herunder de 6 kvaliteter i unges møde med naturen, som fremstår ekstremt stærke - i sær i forhold til eksistensitelle spørgsmål og det at gå på opdagelse.