Se nyhedsbrevet i browser
22. november 2022
ViC Videnscenter for Neurorehabilitering
Videnstema: Arm- og håndfunktion
Realistisk forudsigelse af patienters fremtidige armfunktion kan målrette behandlingen
Tidlig forudsigelse af patientens funktion kan hjælpe fysio- og ergoterapeuter i valg af behandling til patienter med en lammet arm efter stroke. Det kan sikre en mere målrettet og personcentreret tilgang til patienterne.
Læs mere her om forudsigelse af patienters armfunktion her
Læs faglig artikel om træning af arm og hånd (fuld længde kræver login)
 
Intensiv træning af armfunktion har stor betydning for patienternes livskvalitet efter stroke
Intensiv træning med udgangspunkt i patientens potentiale er afgørende, når det handler om genoptræning af armfunktion efter stroke. Det konkluderer forsker og fysioterapeut Iris Brunner, som samtidig påpeger, at intensiteten er mere afgørende for resultaterne end valget af træningsmetode.
Læs mere om intensiv træning af armfunktion her
 
Ph.d.-projekt sætter fokus på skulderfunktionen ved personer med lammelse efter stroke
Ph.d.-projekt belyser positive ændringer i skulderfunktion og bevægelse hos personer med stroke, mens de gennemgår intensivt træningsforløb af arm- og håndfunktion. Den positive udvikling er dog svær at vedligeholde for personerne med stroke efter træningsforløbet.
Læs mere om skulderfunktion ved patienter med lammelse her
Foto viser ikke en patient og er blot til illustration. 
 
Review gør status på litteraturen om skuldersmerter
I et nyere systematisk review og meta-analyse om behandling og forebyggelse af skuldersmerter hos personer med en rygmarvsskade med brug for manuel kørestol bliver der gjort status på områdets litteratur. Grundlæggende mangler der forskning og litteratur på området - især inden for forebyggelse.
Læs mere om litteraturen om skuldersmerter her
 
 
Forskningsartikler
Gældende praksis for arm/hånd
 
Retningslinje om prognose af arm- og håndfunktion inklusive anbefalinger for behandling og e-dok om armeo power på Regionshospitalet Hammel Neurocenter er under udvikling.
 
 
Siden sidst
Fire parter samlede fagprofessionelle med speciale i børn og unge med erhvervet hjerneskade til konference på Rigshospitalet
 
Fotograf: Tomas Bertelsen
På billedet fra venstre: direktør i Hjerneskadeforeningen Morten Lorenzen, videnscenterleder i ViC Lene Bastrup, videnscenterleder i Videnscenter for Neurorehabilitering Anne Norup og centerchef i Hjerneskadecenter Virum Anne Lindø.
 
ViC og Børne og Unge-afdelingen på Regionshospitalet Hammel Neurocenter slog sig sammen med Videnscenter for Neurorehabilitering, Hjerneskadeforeningen og Hjerneskadecenter Virum om at afholde en national konference for at dele viden om børn og unge med erhvervet hjerneskade på tværs af landet, sektorer og fagprofessioner. Kernemålet for konferencen var i fællesskab at lægge grundstenene til et nyt fagligt netværk i 2023. 
 
Dagen var nøje planlagt med besøg af både regionrådsformand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj, eksperter fra Sunnaas Sykehus i Norge, Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Rigshospitalet, Hjerneskadecenter Virum, Hvidovre Kommune og en ærlig fortælling, der gjorde indtryk, fra en mor til en pige med erhvervet hjerneskade. 
 
Mohit Kothari har vundet Ung Forskerprisen
 
På billedet: formand for Bagger-Sørensen Fondens bestyrelse Claus Bagger-Sørensen (til venstre) og vinder af Ung Forskerprisen Mohit Kothari (til højre).
 
Lektor, tandlæge og ph.d. Mohit Kothari fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Aarhus Universitet har vundet Ung Forskerprisen fra Bagger-Sørensen Fonden på 100.000 kroner!

Mohit Kothari er én af fire ildsjæle, som har vundet en pris for sit arbejde med at løse store og vigtige sundhedsudfordringer. I slutningen af august blev Mohit Kothari tildelt en personlig hædersgave på 100.000 kroner for sin ekstraordinære forskning.

Mohit Kothari vandt prisen for aktuelt at dedikere sin forskning til at udvikle behandlingsprogrammer, der direkte gavner patienter med senfølger efter en hjerneskade. Nogle af de spørgsmål, som den nye Ung Forskerprisvinder særligt interesserer sig for er, hvordan man kan hjælpe personer med en hjerneskade med at genvinde en god mundsundhed og synkefunktion og afhjælpe de mange følgetilstande relateret dertil.
 
 
Nyt fra uddannelsescenteret
Specialistkurser for (neuro)psykologer og læger
9 kurser er åbne for tilmelding. Relevant for erfarne fagprofessionelle i neurorehabilitering.
 
Udvalgte kurser 2022-2023 på Regionshospitalet Hammel Neurocenter      
2022
2023
2024
  • Arm/skulderkursus. Mere info følger.
Læs mere i kursuskataloget og tilmeld dig via Plan2learn
Læs mere i Uddannelsescentrets nyhedsbrev
 
 
Kommende arrangementer