Se nyhedsbrevet i browser
 
KUF-REHAB NYT
Hospitalsenhed Midt

SEPTEMBER 2022
 
 

Deltag i symposium om rehabilitering mandag den 7. november

KUF Rehabilitering ønsker med årets symposium at sætte retning for de kommende års arbejde med rehabilitering på tværs af specialer og sektorer samt velfærdsteknologiens nuværende og fremtidige rolle i rehabilitering.
Se programmet her
 

Nyt fra formandskabet

 
Raymond Kolbæk, som har været en del af formandskabet i KUF Rehabilitering, er gået på pension. Han havde sidste arbejdsdag fredag d. 8. juli, hvorefter han kunne se frem til at nyde sommeren med ferie. I formandskabet har vi sat stor pris på Raymonds engagement og gå-på-mod. Vi vil sige tusind tak for samarbejdet og ønsker dig alt det bedste i den nye tilværelse som pensionist. Bliver det for kedeligt, ved du, hvor vi er!

Formandskabet har i den forbindelse fået nye kræfter. Vi skal byde velkommen til videnscenterleder i ViC Lene Bastrup Jørgensen, som allerede har fulgt med på sidelinjen over sommeren. Lene har allerede mange gode idéer og store ambitioner for KUF Rehabilitering. Vi ser frem til samarbejdet!

Vi hører gerne dine inputs.
Formandskabet holder møde cirka 1 gang i måneden. Har du input eller ønsker til noget, vi skal drøfte, så kontakt Marianne Bjørn Dahlgaard.

Det samme gælder, hvis du har input til KUF Intra.
 
 

Aktuelle projekter

 
Nyt fra projektgrupperne. Aktuelt har KUF Rehabilitering gang i 3 spændende projekter. Læs mere om projekterne og deres status her.

Tidlig opsporing af dysfagi
Arbejdet med protokol ”Screening af patienter i risiko for dysfagi i hospitalsregi – udvikling og implementering af en screeningsprocedure"  er forløbet som planlagt og projektprotokollen er netop færdiggjort.

Projektets formål er: ”At udvikle og implementere en tværprofessionel screeningsprocedure til systematisk tidlig opsporing af dysfagi hos den medicinske indlagte og neurologiske ambulante patient med henblik på at iværksætte den rette og rettidige behandling og dermed nedbringe komplikationer som følge af dysfagi”.

Der arbejdes nu på fondsansøgninger samt på etablering af interne og eksterne samarbejder. Resten af året vil blive brugt på afdækning af eksisterende praksis og anbefalinger samt identifikation af et egnet tværprofessionelt screeningsredskab, jf. arbejdspakke 1 i protokollen.


Udvikling af generisk SFI til identifikation og monitorering af patienters ernæringstilstand med afsæt i aktuelle registreringspraksis
Nøglepersonerne i de deltagende centre – RHN, VCR, Klassisk neurologi, Medicinsk afdeling (geriatri) og DC - er involveret i den strategiske udvælgelse af deltagere i tværfaglige fokusgruppeinterviews og en workshop-proces. Projektgruppen samarbejder også med BI-gruppen, som fælles har udviklet en ambitiøs tidsplan for arbejdet, der er afgrænset af, hvor længe bevillingen varer. Det metodiske afsæt er aktionsforskning.
 
Der er afviklet 1. runde interviews/workshops indtil af slutningen af juni, og transskribering er udført henover sommeren. Datamaterialet peger på et stort potentiale for kvalitetsløft og højt engagement blandt deltagerne ift. at opnå det potentiale, der også er blevet tydeligt for deltagerne under KUF-processen.
 
1. august startede vi analysearbejdet, og i den forbindelse har vi fået ansat en akademisk uddannet HEM projektsygeplejerske, der løfter opgaven.
 
Aktuelt har vi afklaret, hvilke SFI'er, der bliver brugt til journalføring af ernæring på VCR og RHN i samarbejde med BI-gruppen, og som vi og afdelingerne ønsker at få opgjort kvantitativt. Vi afventer BI-opgørelser af brugte SFI'er på de øvrige afdelinger under klassisk neurologi, DC og geriatri. For at opnå synergi mellem BI- og SFI-grupperne må vi fortsat afvente præsentation af de opgjorte SFI'er fra VCR og RHN.

BI-datacyklus
I BI-datacyklus-gruppen fik vi adgang til midlerne for 2022 i april. Siden da har vi haft stort fokus på at finde personer med de rette kompetencer til at løfte opgaven. Vi har været begrænset af, at de interne kompetencer er fuldt ud optaget i andre stillinger/projekter. Vi har forsøgt at rekruttere kompetent personale, hvilket har vist sig vanskeligt. På den baggrund har vi opnormeret én intern medarbejder fra forskningsenheden til at afdække datagrundlaget på RHN og på VCR. Der er nu etableret samarbejde med gruppen, der fokuserer på at udvikle en generisk ernærings-SFI. Aktuelt er vi næsten i mål med at afklare, hvilke SFI'er, der hører under ernæring, som vi og afdelingerne ønsker at opgøre kvantitativt. Vi er dermed i gang med at opgøre kvantitative data for RHN og VCR. Fra efter sommeren har vi timelønsansat en studentermedhjælper med særlige kompetencer til at opgøre datagrundlaget på Klassisk Neurologi (undtagen VCR). Vi har endnu intet personale til at løse opgaven med at opgøre SFI-grundlaget og de objektive data fra afdelingerne på DC og geriatri. Næste milepæl er at præsentere de opgjorte data for de projektansatte i gruppen, der skal udvikle en ny generisk SFI og begynde at lave visualiseringer til de afdelinger, vi er i færd med at opgøre data for. Lige nu er det uklart, hvornår vi kan udvide og begynde at opgøre data for geriatri og DC.
Læs mere om projekterne her
 
I ønskes de bedste hilsener fra formandskabet i KUF Rehabilitering
- Geert, Jens, Kåre og Lene
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Marianne Bjørn Dahlgaard
Redaktion (tekst og layout): Mette Berg og Marianne Bjørn Dahlgaard
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen
Kontakt: MARDAA@rm.dk