Se nyhedsbrevet i browser
 
NYHEDSbrev | Hospitalsenhed Midt
Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive
  Uge 32 - 2021  
 

Børn og Unge får nyt sanserum

 
 

Børn og Unge afsnittet har fået et sanserum til de børn og unge, der har behov for at trække sig tilbage og få ro omkring sig forud for en undersøgelse og for de forældre, der sidder med et ængsteligt barn, der skal falde til ro.

I sanserummet kan man forsvinde ind i et parallelt univers og se på stjerner, tage på safari, danse på en blomstereng eller svømme under havet med hajer.

Sådan føles det i hvert fald, når der afspilles en af rummets ti forskellige film med dertilhørende dæmpet musik. Sanserummet er nemlig et såkaldt snoezelen – et rum, der kan give et kravfrit og nondirektivt miljø med vægt på sanseoplevelser. Og det er noget, som de ansatte på Børn og Unge afsnittet på RH Viborg har drømt om at kunne tilbyde deres patienter i flere år. Det fortæller Tina Bay Munch, der er oversygeplejerske på Børn og Unge afsnittet.

- Vi har længe ønsket os et sanserum, hvor patienter og pårørende kan trække sig tilbage for en kort stund. Ud over at de kan bruge sanserummet som et pusterum fra hospital og behandling, så er det også håbet, at vores fysioterapeuter og ergoterapeuter kan få glæde af at bruge rummet til træning med patienter, siger hun.

Sanserummet har længe været et stort ønske, og med hjælp fra private donationer står rummet nu klar til brug.

Læs om sanserummet på hjemmesiden
 

Amputationer: Region Midtjylland ligger midt i feltet

 
 

Ny rapport viser, at Region Midtjylland ligger midt i feltet, når det handler om amputationer. Samtidig fremgår det, at RH Viborg er blandt de hospitaler, der ligger med høje amputationsrater.  

-Det er der nok mange forklaringer på. Det handler både om forskelle i tærskel til at gå til lægen eller tilkalde en praktiserende læge, generelle forebyggende tiltag og samarbejde mellem praksis, kommuner, hospitaler og mellem specialerne og så selvfølgelig den rette karkirurgiske aktivitet. Når det handler om at forebygge amputationer, kan det ske på en række forskellige områder, og vi har brug for at blive klogere på, om og hvad vi gør anderledes end andre hospitaler og sundhedsklynger. Samtidig er der brug for fælles nationale kliniske retningslinjer på området for at sikre en ensartet behandling landet over, konstaterer lægefaglig direktør i HE Midt Claus Brøckner Nielsen. 

Han hæfter sig ved, at RH Viborgs amputationsrate ifølge analysen er faldet i løbet af de seneste år. Det betyder i praksis, at amputationsraten i perioden 2016-2018 var højere end i perioden 2019-2022. Det ændrer dog ikke ved, at Viborg både i første og anden periode er blandt hospitalerne med høje amputationsrater.   

Læs mere og find link til rapporten på intra
 

4,3 millioner til hjerteforskning i Viborg, Silkeborg og Skive

 
 

Hjerteforeningen har bevilget 4,3 millioner kroner til et flerårigt forskningsprojekt, som HE Midts hospitaler i Viborg, Silkeborg og Skive gennemfører sammen med en række samarbejdspartnere. Projektet skal undersøge, om ny teknologi kan gøre patienter med atrieflimren mere trygge og bedre i stand til at håndtere egen sygdom.

I praksis betyder det blandt andet, at patienterne i projektet får mulighed for at måle eksempelvis hjerterytme, puls og blodtryk hjemmefra, så de selv kan holde øje med deres sygdom. Samtidig kan de konsultere hospitalets specialister via telefon og videokonsultation og give dem adgang til hjemmemålingernes data.

De nye teknologiske muligheder og brugen af telemedicin giver patienterne bedre redskaber til at håndtere sygdommen hjemmefra, og samtidig vil ordningen potentielt kunne forebygge unødige indlæggelser på hospitalerne.

Forskningsprojektet gennemføres i et tæt samarbejde mellem Hjertesygdomme i Viborg og Skive, Diagnostisk Center i Silkeborg, Aalborg Universitet og en række andre aktører.

Læs mere om projektet på hjemmesiden
 

HE Midt er blevet mere bæredygtige i 2021

 
 
Mere affald bliver sorteret fra til genanvendelse, flere møbler er blevet renoveret i stedet for kasseret, og flere kontorartikler bliver genbrugt. Afdelinger og centre i HE Midt er for alvor begyndt at arbejde med bæredygtighed, viser HE Midts Bæredygtighedskatalog 2021.
Læs mere om indsatsen på intranettet

Akut krisehjælp bliver hurtigere og billigere

 
 
HE Midt har pr. 1. juli indgået en aftale med Dansk Krisekorps om bistand i forbindelse med akut krisehjælp, psykologisk rådgivning samt erhvervspsykologiske ydelser til HE Midt. Du kan rekvirere assistance fra Dansk Krisekorps efter aftale med din afdelingsledelse eller HR.
Læs om ordningen på intranettet
 

Søvnklinik åbner på Regionshospitalet Skive

 
 

Fra 6. september kan borgere i Skive og omegn blive udredt for søvnapnø på RH Skive.  

Udredning for søvnapnø kommer således til september tættere på skibonitterne. Søvnklinikken på RH Viborg er nemlig i øjeblikket i gang med at oprette en underafdeling af søvnklinikken, der bliver placeret på RH Skive.  

Indtil nu har borgere fra Skive og omegn måttet tage køreturen til Viborg for at blive udredt i den nærmeste offentlige søvnklinik. Men fra september bliver deres køretur altså kortere, når søvnklinikken udvider, så udredningstilbuddet også tilbydes i Skive.  

Søvnklinikkens adresse i Skive bliver Resenvej 25 2. sal, 7800 Skive. Klinikken kommer til at dele lokale med Klinik for Lindrende Behandling og Klinik for Ældresygdomme.

 

Bliv klogere på brugen af XR-teknologi i behandlingen

 
 

XR Midt har med støtte fra Regions Midtjyllands pulje til sundhedsinnovation hen over 2021-2022 været katalysator i udviklingen og afprøvningen af forskellige teknologiske løsninger, der har brugt teknologi inden for virtual reality (VR) og augmented reality (AR), som samlet går under fællesbetegnelsen extended reality (XR).

Formålet med XR Midt har været at skabe nye muligheder for behandling og læring bredt i sundhedsvæsenet til gavn for patienter, pårørende og personale. Nogle projekter har skabt stor værdi, mens andre har vist sig at kræve mere udvikling. Fælles for alle projekter er dog, at de har givet værdifuld viden om og læring i brugen af XR-teknologi ind i en sundhedsmæssig kontekst.  

XR Midt afsluttes formelt 22. september med en temaeftermiddag fra kl. 13.00-15.30 i auditoriet på RH Viborg. Her inviteres alle med interesse i brugen af XR-teknologi i behandlingen af patienter til at deltage.  

Deltagerne får mulighed for at høre mere om læringen via cases, der har deltaget i projektet, ligesom det også bliver muligt at møde nogle af udviklerne bag løsningerne og stille spørgsmål til, hvordan XR-teknologi kan bidrage ind i hospitalsverdenen i fremtiden.

Læs mere på intra
 

RH Silkeborgs kiosk er lukket

 
Kiosken i RH Silkeborgs forhal er lukket indtil videre, efter at STERK ApS desværre er taget under konkursbehandling ved Skifteretten i Viborg.
 
I første omgang har HE Midt Køkken skabt en midlertidig løsning, hvor medarbejderne kan købe sandwich og anden hurtig mad i en ny "grab and go"-ordning i kantinen. Servicecentret arbejder dog på en mere langsigtet plan, som skal sikre liv i kiosk-lokalerne igen, så også patienter og pårørende kan købe kaffe og mad, når de besøger hospitalet.
Læs mere på intra

Internt kursuskatalog på gaden

 
Bliv klogere sammen med kolleger fra andre dele af organisationen, når HE Midts Interne Kursusudvalg til efteråret byder på en ny omgang kurser.
 
Det interne kursuskatalog for efteråret 2022 blev før ferien sendt på gaden, og tilmeldingen er i fuld gang.
 
I kataloget finder du blandt andet kurser om Fundamentals of Care, forbedringsmodellen, avanceret hjertestopbehandling, konflikthåndtering og stressforebyggelse.
Find kursuskataloget på intra
 

Hospitalsbehandling i eget hjem

 
 

 

HE Midt er som det første sted i Danmark i gang med at afprøve et nyt behandlingstilbud, hvor udvalgte borgere modtager hospitalsbehandling i eget hjem. Behandlingen i hjemmet sker i et i samarbejde mellem kommune, almen praksis, præhospital og regionshospital.  

Hospitalsbehandling i eget hjem er nu et tilbud i både Silkeborg, Skive og Viborg kommuner. Det startede i Skive og Viborg, men er nu også udvidet til at omfatte patienter i Silkeborg Kommune.  

HE Midt er ansvarlig for behandlingen, og tilbuddet er allerede afprøvet på en række patienter. De foreløbige tilbagemeldinger er positive og lovende for fremtiden.  

En indlæggelse på hospitalet kan være belastende for ældre patienter og sker i nogle tilfælde, fordi der mangler et bedre alternativ. Det nye behandlingstilbud i Hospitalsenhed Midt er et alternativ til netop akut indlæggelse for udvalgte ældre medicinske patienter. Indlæggelse på hospitalet er nemlig ikke altid den bedste løsning for alle patienter, viser viden og erfaring.

Læs mere på hjemmesiden
 

Røgprop giver sundere arbejdsmiljø på OP-stuer

 
 
Når man brænder i en blære under en urinblæreoperation, udvikler det kirurgisk røg, der blandes med det vand, der skylles ud af patienten. Dagkirurgi på RH Viborg har i samarbejde med Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi (TUCV) udviklet en røgprop, som skal forhindre den sundhedsskadelige kirurgiske røg fra urologiske operationer i at sive ud på operationsstuen.
Læs mere om røgproppen på intranettet

Dialysen cyklede med i årets tour

 
 
Dialysens patienter i Viborg var med hele vejen, da årets Tour de France i juli blev afviklet. Efter et par års pause havde medarbejderne nemlig atter budt til Tour de Dialyse for at motivere patienterne til en sengeliggende cykeltur, mens dialysemaskinerne sørgede for den vanlige rensning af blodet. For patienterne var der både æren, små symbolske præmier og helbredsmæssige gevinster på spil.
Læs om touren på intra
 

Forundersøgelse og behandling af åreknuder – på samme dag

 
 

I Klinik for Åreknuder på RH Viborg kommer stadig flere patienter til forundersøgelse og behandling på samme dag. Det giver mere effektive forløb og sparer patienterne for flere ture til hospitalet.

20 minutters forundersøgelse, 60 minutters behandling og 20 minutters kontrol på tre forskellige dage – det er, hvad der tidligere er blevet afsat til patienter, der kommer ind på RH Viborg for at få behandlet åreknuder på benene.

Klinik for Åreknuder på RH Viborg er det eneste offentlige tilbud i Region Midtjylland, hvor man kan få fjernet åreknuder i benene. Derfor har patienterne ofte lang transporttid og har hidtil måttet tage flere fridage for at få has på åreknuderne i benene.

Siden september 2021 har medarbejderne i klinikken forsøgt at optimere behandlingen for en del af de patienter, de indkalder. Forundersøgelsen og behandlingen er lagt sammen til én aftale for patienten. Det giver færre indkald per patient, gør forløbet mere effektivt og giver personalet i klinikken mulighed for at gennemføre flere forløb.

Læs mere på intranettet
 

Nye regler for forsendelser berører alle brugere af MidtTransport

 
 

Skal du sende fysiske genstande til andre hospitaler eller uden for Region Midtjylland? Så husk at tjekke HE Midts nye flowchart for at se, hvordan du fremover gør det nemmest og billigst. MidtTransport ændrer nemlig på proceduren for transport og forsendelser.  

For den enkelte medarbejder på HE Midt betyder det, at vi fremover skal følge en ny procedure, når vi skal sende forsendelser af sted. Regel nummer 1 er, at du som udgangspunkt skal benytte MidtTransports faste transporter i det omfang, det overhovedet er muligt. Passer din forsendelse ikke med køreplanen, kan du til gengæld finde hjælp i Servicecentrets nye flowchart, som guider dig til rette forsendelsesmetode.  

Læs mere om den nye praksis på intra
 
NYHEDSbrevet udgives af Hospitalsenhed Midt | Ansvarshavende redaktør: Kristine Stange
Redaktion (tekst og layout): Winnie Axelsen Elmstrøm, Rikke Jungberg Pedersen, Rikke Dueholm og Line Christensen
Foto (hvis ikke andet fremgår under billedet): Agata Lenczewska-Madsen