Se nyhedsbrevet i browser
DCCC NYHEDSBREV
NOVEMBER 2020
 

Nyt forskningscenter for hjernekræft, træning skal give bedre overlevelse og stor international tilslutning til webinar om analkræft

 
Coronapandemien har gjort, hvad den kunne for at gøre livet surt og besværligt for os alle sammen. Men i DCCC-familien holder vi fanen højt, og der er mange gode aktiviteter i gang.

En gruppe forskere har fået penge til at afholde foredrag for patienter med senfølger og deres pårørende. Det bliver formidling i øjenhøjde, så alle kan være med. Et stort studie er i fuld gang med at rekruttere til et forsøg, der skal dokumentere de potentielt gavnlige effekter af intensiv træning forud for en kræftoperation. Og så ser et nyt forskningscenter for hjernekræft snart dagens lys – og det sker med ambitionen om at forbedre overlevelsen for en patientgruppe, som ikke har oplevet de store fremskridt de seneste 15 år.

Læs mere om DCCC-aktiviteterne nedenfor – og husk, at du kan følge osTwitter og Linkedin, hvor vi løbende deler historier, nyheder og aktiviteter.

Næste ansøgningsfrist for at søge støtte hos DCCC er midt i januar 2021. Der kan søges om op til 200.000 kr. til én aktivitet, herunder blandt andet til forberedelse af nationale og multidisciplinære investigator-initierede studier. Læs mere om hvordan du søger støtte her. Du kan også se en oversigt over alle DCCC-støttede projekter og netværk her.

Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 26. og 27. august 2021, hvor Danske Kræftforskningsdage vender tilbage – vi tilpasser formen til den aktuelle corona-situation, når vi nærmer os. Se de vigtigste datoer for landets største kræftkonference her.
 
 
 

Nyt forskningscenter for hjernekræft: Systematisk dataindsamling skal give øget overlevelse

I 15 år er overlevelsen for patienter med den mest aggressive form for hjernekræft, glioblastom, ikke blevet bedre. Det skal et nyt nationalt center for forskning i og behandling af hjernekræft ændre på. 
 

Træning inden kræftoperation kan give øget overlevelse

To intensive træningssessioner om ugen under kyndig vejledning af en fysioterapeut kan muligvis betyde øget overlevelse for patienter, der skal opereres for kræft, viser et dansk pilotstudie. Nu skal de potentielt gavnlige effekter af systematisk træning kortlægges i stort studie.
 

Forskere går i dialog med de mere end 150.000 danskere, der har senfølger efter kræft

De mere end 150.000 danskere, der lever med senfølger efter kræft får frem over mulighed for at gå i dialog med nogle af landets dygtigste læger og forskere på senfølgeområdet. På baggrund af støtte fra DCCC kan forskere og kræftlæger fra hele landet nu gå sammen om at holde en række foredrag om senfølger, der er målrettet nuværende og tidligere patienter og deres pårørende.
 

Dansk onlinemøde om analkræft samler 380 deltagere fra 33 lande

Der var lagt op til verdens første internationale konference om analkræft. Flere fonde havde støttet projektet, og programmet var ved at tage form. Men så trak coronapandemien tæppet væk under arrangementet. Erstatningen blev et mindre webinar for at holde lidt gang i netværket, men torsdag sidder mere end 350 forskere og klinikere fra mere end 30 lande klar til at deltage foran skærmene.
Læs mere
 

Nordisk samarbejde vil opdage tilbagefald ved analkræft tidligere

En simpel blodprøve kan måske være nok til at opdage tilbagefald efter behandling for analkræft. Opdages tilbagefald tidligt, kan det betyde øget overlevelse for patienterne. Derfor vil læger og kræftforskere fra de nordiske lande nu gå sammen om at teste effekten af at anvende blodprøver til tidlig opsporing af tilbagefald.
 
ARRANGEMENTER
 

DCCC kalender

I kalenderoversigten på DCCC's hjemmeside kan du finde information om kommende begivenheder i DCCC regi eller begivenheder, der har relation til DCCC. Det inkluderer konferencer, internater, workshops, årsmøder og meget mere. Herunder kan du se et udpluk af kommende arrangementer.

Har I kommende aktiviteter eller arrangementer, som egner sig til DCCC's kalender, så husk gerne at sende relevante oplysninger til dccc.info@dccc.dk.

Kommende arrangementer

Ny dato i 2021
Internatet vil omhandle elementer af strålebehandling på en MR-linac, f.eks. workflow, patientselektion, bevægelseshåndtering, lejring, dosisplanlægning, maskin-QA, online-adaptering og kliniske projekter

05-01-2021
DANETS - Dansk Neuroendokrin Tumor selskab indkalder til fælles arbejdsmøde. DANETS har til formål at styrke forskning og behandling inden for neuroendokrine tumorer med udgangspunkt i de tre danske NET-centre i København, Aarhus og Odense.

13-01-2021
Til mødet præsenteres centrets formål og forskning, den overordnede organisering og de 17 CONTROL-arbejdspakker. 
 
24-02-2021
OBS ny dato: d. 24. februar 2021. Denne dag markeres åbningen af det Nationale Forskningscenter for cirkulerende tumor-DNA guidet kræftbehandling.
REDAKTIONEN
 
Nyhedsbrevet fra DCCC er et nyhedsbrev for alle interesserede i DCCC-nyheder om nationale og tværfaglige tiltag på kræftområdet. Nyhedsbrevet udsendes 4 til 6 gange årligt.

Skriv til redaktionen på dccc.info@dccc.dk, hvis du har et tip om en historie til nyhedsbrevet.

Har du en kollega, som endnu ikke modtager nyhedsbrevet kan vedkommende tilmelde sig her eller via formularen på DCCC's hjemmeside www.dccc.dk

Du kan også følge os på Twitter og på LinkedIn